Koffie- en theefabriek

Proef het ontstaan van Douwe Egberts en Pickwick

Beroemd middelpunt van Museum Joure is de eerste fabriek van wereldconcern Douwe Egberts en winkel De Witte Os. Ontdek alles over koffie en thee en maal je eigen koffie! Herkenbaar voor iedere Nederlander: de collectie Douwe Egberts- geschenken.

Egbert Douwes, grondlegger Douwe Egberts

Egbert Douwes werd in 1723 geboren in Idskenhuizen als oudste zoon van timmerman Douwe Egberts en van Grietje Greolts uit Joure. In december 1727 overleed Douwe Egberts; Grietje kreeg in het voorjaar van 1728 een drieling. Zij trok met haar gezin terug naar Joure om hier als ‘coopvrouw’ de kost te verdienen.

In deze tijd bevoeren Jousters als schipper vanaf de Kolk in Joure de grote wateren, richting Oostzee. Egbert Douwes ging enkele malen achtereen varen op een kofschip. Hij verdiende zoveel geld, dat hij trouwde met Akke Thijssens en met haar een winkeltje aan de Midstraat begon in koffie, thee, tabak en andere koloniale waren.

Douwe Egberts, naamgever Douwe Egberts

Douwe Egberts, geboren in 1755, was schrijnwerker. In 1780 draaide de verkoop van koloniale waren zo goed, dat zoon Douwe Egberts opgenomen werd in de zaak. Douwe Egberts startte voor zich zelf in 1788. Hij was meer grossier in koloniale waren, dan kruidenier. Hij deed zaken in Zuid Friesland, in de kop van Overijssel en in Drenthe. In de periode van 23 mei 1783 tot 27 augustus 1784 werd in totaal ruim 17.500 pond koffie verkocht, bijna 1500 pond thee en ruim 250 pond tabak en snuif. Voorts ruim 6.000 pond kandij, bijna 2.000 pond suiker en ruim 7.000 pond stroop.

Douwe Egberts trouwde tweemaal. Hij had drie zonen uit het eerste huwelijk. Met zijn tweede vrouw Lysbeth Mintjes kreeg hij nog drie zonen en drie dochters. Helaas overleed Douwe Egberts in 1806 onverwachts op de leeftijd van 51 jaar.

De energieke Lysbeth Mintjes zette de zaak onder de naam ‘Weduwe Douwe Egberts’ voort. Zij nam onder het bewind van Lodewijk Napoleon in 1811 de naam ‘De Jong’ aan.

Na het overlijden van Lysbeth Mintjes in 1833 werd de grossierderij in vooral koffie, thee en tabak voortgezet door vier zonen van Douwe Egberts.

C.J. de Jong, ‘tweede stichter’ van Douwe Egberts

De compagnie Firma Weduwe Douwe Egberts werd opgericht in 1834. Na het overlijden van twee broers werd de compagnie beëindigd. Hessel Douwes kreeg de firmanaam mee. Hij voegde er ‘zoon’ aan toe.

Nadat Cornelis Johannes de Jong in 1889 de teugels in handen nam, groeide het bedrijf onder zijn bezielende ondernemingskracht. Omstreeks 1900 waren alle handelsactiviteiten nog geconcentreerd aan de Midstraat. Cornelis Johannes breidde het aantal afnemers uit door meerdere reizigers aan te stellen, die verder het land introkken.
Douwe Egberts kreeg steeds grotere naamsbekendheid.

In 1912 verbouwde Cornelis Johannes een olieslagerij en boterfabriek tot koffiebranderij en tabakskerverij. De verpakkingen van de producten werd steeds beter, evenals de houdbaarheid. In 1919 werd een vestiging in Utrecht gesticht, vanwege de centrale ligging. Ideaal voor de distributie van koffie, thee en tabak. De Firma Weduwe Douwe Egbertszoon werd een N.V. Directeuren waren Cornelis Johannes en zijn twee zonen Johannes Hessel en Egbert Douwe. Cornelis Johannes deed ook zaken in het buitenland.

In 1978 verkocht de familie De Jong, na zeven generaties, haar aandelen aan het Amerikaanse bedrijf Consolidated Foods Corporation. De naam die het bedrijf dan draagt is Sara Lee.

In 2011 wordt besloten de internationale koffie- en theeactiviteiten af te splitsen van Sara Lee. Sinds juni 2012 is het weer een Nederlands bedrijf onder de naam D.E MASTER BLENDERS 1753, een naam die verwijst naar het verleden én naar de toekomst. Het bedrijf wordt beursgenoteerd. Douwe Egberts koffie en Pickwick thee blijven.

In 2013 wordt Douwe Egberts overgenomen door het Duitse Joh. A. Benkiser (JAB) en gaat van de beurs. De naam blijft Douwe Egberts.

260 jaar Douwe Egberts historie in vogelvlucht

 • 1753 Egbert Douwes opent zijn winkeltje in Joure in koloniale waren
 • 1780 zijn zoon Douwe Egberts komt in de zaak
 • 1788 Douwe Egberts begint zelf een zaak in koloniale waren aan de Midstraat in Joure
 • 1806 Douwe Egberts sterft, zijn vrouw Lysbeth Mintjes zet de zaak voort
 • 1811 Lysbeth Mintjes neemt, onder Napoleon, de naam De Jong aan
 • 1889 Cornelis Johannes de Jong wordt eigenaar van Weduwe Douwe Egberts, handel in koffie, thee en tabak
 • 1912 Cornelis de Jong vestigt zich aan de Zijlroede in Joure, thee blijft tot 1933 in dit pand
 • 1919 Van regionaal naar nationaal, de eerste vestiging aan de Catharijnekade in Utrecht
 • 1929 Douwe Egberts verhuist naar de Keulsekade in Utrecht
 • 1948 Douwe Egberts breidt uit over de grens, eerst België en later andere landen
 • 1978 Einde familiebedrijf, samenwerkingsverband met Consolidated Foods
 • 1984 Oprichting Sara Lee / DE
 • 1998 Imperial Tobacco koopt tabak van Sara Lee / DE
 • 2003 Douwe Egberts bestaat 250 jaar
 • 2012 Douwe Egberts splitst zich af van Sara Lee en wordt Nederlands bedrijf onder de naam D.E Master Blenders 1753. Het bedrijf wordt beursgenoteerd.
 • 2013 Douwe Egberts wordt overgenomen door het Duitse Joh. A. Benkiser (JAB) en gaat van de beurs.

Voor meer informatie over de bedrijfshistorische collectie van Douwe Egberts: Douwe Egberts Heritagecenter