Museum Joure is leuk én leerzaam

Educatie-aanbod

 

Museum Joure is populair onder scholen. En dat is niet voor niks. In ons museum staat ‘het maken’ centraal. Leerlingen ervaren hoe producten gemaakt werden en wat het inhoudt om ondernemer te zijn. Douwe Egberts en de Jouster klokkenmakers zijn daar sprekende voorbeelden van.

lesprogramma museum

Een educatieprogramma bij Museum Joure betekent:

 • Veelzijdigheid
 • Een ervaringsgericht aanbod (doe-element)
 • Professionele begeleiding
 • Verbinding verleden-heden-toekomst
 • Keuze uit 2 mooie educatieprogramma’s

Trouwens, ook buiten schooltijd is er veel te doen in het museum voor kinderen.

Er zijn 2 educatieprogramma’s dit schooljaar

Ons aanbod is er voor basisscholen, maar we kunnen in overleg ook veel betekenen voor het speciaal onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Neem gerust contact op voor meer informatie of een programma op maat via info@museumjoure.nl.

metaalwaren

Educatieprogramma

Giga gieten

Kom je ook op een ambachtelijke manier gieten in Museum Joure? Je gebruikt de oude techniek van de kopergieters, die gesmolten koper in vormen van zand goten. De leerlingen gaan ook aan de slag met gieten, niet met metaal natuurlijk, maar met zeep.

 

Kopergieterij van Keverling
Een bijzondere plek in Museum Joure is de voormalige kopergieterij van de firma Keverling. Hier werden vroeger allerlei spullen van geel koper (messing) gegoten; van ornamenten voor klokken tot paardenbitten en deurkrukken.

Tijdens dit programma  leren de kinderen dat metaal uit erts wordt gewonnen. Ze zien hoe vroeger mallen werden gemaakt en metaal werd gegoten. In de koperslagerij zien ze prachtige voorbeelden van koperen siervoorwerpen die op een andere manier gemaakt (geslagen) zijn uit platen rood en geel koper.

Zeepgieten
In het Maaklokaal gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze maken zelf een mal en ze gaan gieten. Niet met koper maar met zeep! Ze gieten vloeibare zeep in een mal, voegen een kleurtje en een geurtje toe en bewerken het met natuurlijke ingrediënten zoals bloemen en kruiden.

Giga gieten in het kort:

 • Voor basisscholen (groep 5 t/m 8)
 • Duurt 1,5 uur
 • Als leerkracht moet je 1 begeleider per 4 kinderen regelen.
 • Voor scholen die lid zijn van Groen Doen is de entree gratis
 • Voor scholen die geen lid zijn van Groen Doen is de entree € 3,50 per leerling met een minimum van € 70 incl. btw per groep. Voor leerkrachten en begeleiders is de entree gratis.
 • Kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld: 44, 51, 52 en Kunstzinnige oriëntatie: 56

Direct boeken of meer informatie >

educatie museum joure

Educatieprogramma

Zoals het klokje thuis tikt…

Joure was lange tijd bekend om de vele klokmakerijen. Museum Joure is de schatbewaarder van dit oude ambacht, met een prachtige collectie (Friese) klokken en uurwerken en met een oude werkplaats. Dit programma gaat over uurwerken en traditionele (Friese) klokken.

Hoe een echte klok gemaakt wordt
Leerlingen onderzoeken hoe een klok gemaakt werd, vóór het digitale tijdperk. Ze maken kennis met diverse ambachten en technieken, ervaren hoe een uurwerk functioneert en zien welke ambachtsmensen nodig waren: de kopergieter, timmerman/kastenmaker, schilder en uurwerkmaker. In ons Maaklokaal gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken hun eigen papieren klok.

Zoals het klokje thuis tikt’ in het kort:

 • Voor basisscholen (groep 5 t/m 8)
 • Duurt 1,5 uur
 • Voor scholen die lid zijn van Groen Doen is de entree gratis
 • Voor scholen die geen lid zijn van Groen Doen is de entree € 3,50 per leerling met een minimum van € 70 incl. btw per groep. Voor leerkrachten en begeleiders is de entree gratis.
 • Leerkracht organiseert 1 begeleider per 4 kinderen.

Direct boeken of meer informatie >

Op maat voor alle niveaus

Speciaal basisonderwijs & Speciaal voortgezet onderwijs (VSO)
Het aanbod van alle programma’s kan in overleg op een aangepast niveau worden ingezet. Met de educator van ons museum maken we ons aanbod zó dat ook jullie leerlingen Museum Joure als een plezierige belevenis ervaren! Voor de begeleiding, extra zorg en de toegankelijkheid denken wij graag in mogelijkheden. Voor een aangepast programma geldt een tarief van € 120 voor het maken van het programma op maat plus € 70 per groep. 

Plusklassen en meerbegaafdheids onderwijs
Met jullie onderzoeksvraag, het verdiepen van de informatie die Museum Joure jullie biedt, of andersom. Het voorbereiden van een presentatie, het zoeken naar een verhaallijn, het ontdekken van onderlinge verbanden…de ambachten, het vakmanschap, de innovatie: In Museum Joure zoek je het allemaal op! Kom o.l.v je leerkracht of anders langs: afspreken is een mooi idee.

Voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs maken we graag een programma op maat. Over de ambachten, het vakmanschap, de innovatie of juist over communicatie. In Museum Joure kan het allemaal.  Voor een aangepast programma geldt een tarief van € 120 voor het maken van het programma op maat plus € 70 per klas.

schommeltuin

Meer informatie of direct boeken

 • Aanmelden graag minimaal 14 dagen van tevoren.
 • De programma’s zijn rechtstreeks bij het museum te boeken, zie hieronder. Scholen die lid zijn van Groen Doen kunnen gratis deelnemen.
 • Neem contact op voor meer informatie, een programma op maat, of om direct te boeken via info@museumjoure.nl.

Ps. Wil je een eigen project draaien in het museum, dan willen wij met alle plezier helpen. Misschien hebben we nog materiaal voor je!

#MuseumJoure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het! En deel ze gerust op social media. Volg Museum Joure op Instagram en Facebook.