Verbaas je over de fijne techniek van Friese klokken – en de collectie
Joure, centrum van de Friese klok
Zeg je Joure, dan zeg je… oké; Douwe Egberts, maar ook zeker Friese klokken. In de 19de eeuw was Joure het epicentrum van de Friese klok. Stoeltjesklokken maar vooral veel staartklokken werden hier met de hand vervaardigd. Een écht ambacht waar Joure en de rest van Friesland trots op is.
Dit maak je mee
- Uurwerken maken; fascinerende fijnmechanica
- Wijzerplaten beschilderen; een kunst op zich
- Met beeld en geluid terug naar de toptijd van de Jouster klokkenindustrie
- Verwonder je over de bewegende voorstellingen op de wijzerplaat, aangedreven door het uurwerk
- De grootste collectie Friese klokken ter wereld
Staartklok bestseller
Vooral de staartklok gaf een enorme impuls aan de Friese klokkenproductie in Joure. De klok paste helemaal bij de meubelmode in de tweede helft van de 18de eeuw, dus elke welgestelde burger en boer wilde er eentje in huis.
De hele wereld over
In de 19de eeuw was Joure jarenlang het centrum van de Friese klokkenindustrie. In het topjaar 1857 zijn hier maar liefst 4000 Friese klokken gemaakt. Ze gingen de hele wereld over, van Amerika tot Egypte.
Vier ambachten in één
Er zijn zeker vier ambachtslieden nodig voor het maken van een Friese klok. De kopergieter maakt de tandwieltjes en allerlei andere onderdelen voor de klok. De uurwerkmaker bewerkt deze onderdelen en zet het uurwerk in elkaar. Dat uurwerk komt in een houten kastje, welke weer wordt aangeleverd door een kastenmaker. De klokkenschilder decoreert tenslotte de wijzerplaat, een kunstwerkje op zich.
Friese klokkenmakerij en -collectie
Friese klokken werden altijd in opdracht gemaakt in een klokkenmakerij – zoals je die in het museum vindt – en helemaal aangepast naar de wensen van de klant. Er is dan ook geen klok gelijk. Beleef het ambacht in onze Friese klokkenmakerij en vergaap je aan de prachtige exemplaren in onze Friese klokkencollectie, de grootste ter wereld!
Friese klokkenmaker Freerk
Als geboren Jouster keek hij als klein jochie de kunst af bij meester-klokkenmakers om de hoek. Hij raakte verslingerd aan de Friese klok. Nu maakt hij ze zelf, ook in het museum.