Route Metaal

Ervaar het vakmanschap van gieters en smeden

De metaalwarenfabriek, fotogeniek

In de oude, fotogenieke Metaalwarenfabriek zie je hoe vroeger koper werd gegoten. Voor nog meer vakmanschap neem je een kijkje bij onze zilversmid en koperslager. Kun jij je eigen naam ‘slaan’?

s-metaalwaren

Kopergieten

Het gieten van geelkoper is een typisch Jouster ambacht. In Metaalwarenfabriek Keverling wordt stapsgewijs het productieproces van het geelgieten getoond. De unieke collectie gietmallen is te bewonderen en natuurlijk allerlei koperen eindproducten, zoals onderdelen voor de klokkenindustrie, de bouw en de scheepsbouw.

Wat koperslaan met D.E te maken heeft

Cornelis Johannes de Jong, de man die Douwe Egberts groot maakte, had een fijne neus voor de, zoals hij het noemde, ‘pronkzucht des menschen’. Hij ging bij leveranciers langs om te kijken wat geschikt was om op zijn waardepunten te sparen.

In Sneek viel zijn oog op het glimmende koperwerk van koperslager Dijkstra. Een ambachtelijk product dat paste bij zijn koffie en theedrinkende klanten. Ook voor de rokers nam hij geschenken op in de ‘courant toegiftartikelen’. Een gedreven pijpenrek had je al voor 1000 punten en een zeskantig bewerkt theelichtje voor 1750.

De koperslagerij van Dijkstra uit Sneek is herplaatst in Museum Joure. Er is een expositie te zien van D.E-geschenken en het hameren van de koperslager is er nog regelmatig te horen. Vergeet niet je eigen naam te slaan!

zilversmid

Goud- en zilversmidse

Voor het precisiewerk moet je bij de authentieke goud- en zilversmidse zijn. Geregeld werkt hier de zilversmid. Zijn werkbank staat bij het raam, en dat is niet voor niets. De smid kan het extra licht goed gebruiken voor zijn precisiewerk. Zie je ook de kluis, de wals en grote houten trekbank? In de zilvervitrine liggen producten van de Jouster zilversmeden. Heb jij ook zo’n mooie geboortelepel?

Metaal @museum_joure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het, graag zelfs! Deel je foto’s van Museum Joure op social media zodat iedereen ze kan zien en wij ze kunnen delen. Hieronder foto’s van onze metaalroute.