De Maakfabriek

Herfstvakantie 2021

Maak je eigen metalen Tiereletangel

maandag 18 t/m vrijdag 22 oktober

In de herfstvakantie (regio Noord) gaat de Maakfabriek van Museum Joure weer open! Van maandag t/m vrijdag gaan kinderen (ca. 8-14 jaar) aan de slag met metaal. Je maakt je eigen Tiereletangel, een soort ‘windorgel’. Eerst neem je een kijkje bij de mooiste metalen voorwerpen in het museum, en dan ga je zelf aan het werk. Metaal kloppen, ponsen, buigen en solderen; je kunt het allemaal uitproberen. Superleuk en leerzaam.

zomermaakfabriek

Pronken of praktisch?

Deurkrukken, theekannen, vorken en lepels, sieraden en bloempotten, machines en verpakkingen, allerlei spullen werden en worden van metaal gemaakt. In Museum Joure vind je daar mooie voorbeelden van. Soms zijn de objecten heel eenvoudig en praktisch, en soms prachtig bewerkt en alleen gemaakt om te bewonderen.

Lekker solderen, buigen, zagen en ponsen

Er zijn allerlei verschillende soorten metaal, met verschillende eigenschappen en er zijn ook nog allerlei manieren om dat metaal te bewerken. Tijdens de Maakfabriek mag je met hulp van de museumdocenten zelf lekker experimenteren. Hoe kun je metaal knippen, zagen en snijden? Wat zijn manieren om van een vlakke plaat een 3D-object te maken? En wanneer maakt je Tiereletangel het mooiste geluid?

Solderen, buigen, zagen, ponsen; met metaal kun je alle kanten op!

Praktische info

Tickets voor de Maakfabriek koop je online (€ 5 per kind, inclusief limo). Entree voor volwassen ouders/begeleiders is zoals gewoonlijk (€ 8,00 inclusief koffie/thee bij online boeken). Entree voor jongere broertjes en zusjes en kinderen die niet mee willen doen aan de Maakfabriek is € 3,50. Er is geen speciale starttijd, die kun je zelf kiezen.

Maakfabriek in actie

Houd rekening met het volgende:

Kinderen kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. Bij drukte is er in het Maaklokaal geen plek voor ouders/begeleiders en jongere broertjes/zusjes. We vragen je in dat geval even elders in het museum te wachten totdat de deelnemer die bij jou hoort klaar is. Er is gelukkig genoeg te zien en te doen.

Zien we jullie in de herfstvakantie?

Begin je herfstvakantie met…

De Coole Kidsnacht! (geweest)

Op vrijdag 15 oktober trapt Museum Joure de herfstvakantie af met de Coole Kidsnacht. Een bijzondere tocht na sluitingstijd door een (schemer)donker museum. De Coole Kidsnacht start om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.

coole kidsnacht 2021