Een verrassend maakmuseum
In een echt ambachtsdorp
Is het je wel eens opgevallen dat er ‘Joure 1753’ op een pak Douwe Egberts-koffie staat?
Het verwijst naar een monumentaal industrieterreintje middenin Joure. Het terrein waar het wereldberoemde koffiemerk ooit begon, is nu Museum Joure. Nog altijd ademt deze plek ambachtelijk vakmanschap en ruik je er versgebrande koffie. Maar Joure en haar museum zijn meer. Maak kennis met de vier maakroutes – en maak mee.
Een ticket is inclusief kop koffie, thee of limonade. Het museum is ook erg leuk voor kinderen.
Proef het ontstaan van Douwe Egberts en Pickwick
Op de bakermat van Douwe Egberts vind je natuurlijk alles over de wereldberoemde Jouster koffie- en theemaker. Van de populaire D.E-geschenken en nostalgische reclameschilderingen, tot schitterend servies, heerlijk geurende koffiebranders en een ingenieuze theezakjesmachine. Ook diverse panden herinneren aan Douwe Egberts. Zoals het markante winkeltje De Witte Os (sinds 2018 KLM-huisje), het herenhuis, het pakhuis en het geboortehuisje van grondlegger Egbert Douwes.
Verbaas je over de fijne techniek van Friese klokken
Joure is van oudsher een echt ambachtsdorp. Aangewakkerd door de florerende handel in koffie en thee maar ook de productie van de beroemde Friese klokken. Joure was begin negentiende eeuw het centrum van de klokkenindustrie. En nog steeds kent het dorp typisch Friese klokkenmakerijen. Ook Museum Joure heeft een authentieke klokkenmakerij, evenals een klokkenwinkel én ‘s werelds grootste collectie van het beroemde uurwerk.
Een fotogeniek industrieterreintje, middenin Joure
Ervaar het vakmanschap van gieters en smeden
Naast de pakhuisjes en werkplaatsen die de historie van Douwe Egberts en de Friese klok tastbaar maken, kent het sfeervolle museumterrein ook een fraaie, voormalige Metaalwarenfabriek. In het fotogenieke pand maak je kennis met het ambachtelijke proces van het geelgieten, nóg zo’n typisch Jouster ambacht. Samen met de werkplaatsen van de koperslager en de zilversmid vormt de geelgieterij de route Metaal.
Maak je druk met authentieke drukpersen
De authentieke drukkerij maakt ons veelzijdige maakmuseum compleet. Deze laat de boekdruktechnieken van begin twintigste eeuw zien. Regelmatig zijn er drukkers en zetters in de weer met de indrukwekkende degelpers, regelzetmachine en andere fascinerende machines. Grafici en ontwerpers halen er hun hart op, maar ook voor ‘de gewone bezoeker’ – jong en oud – is het een feest. Lukt het jou een boekenlegger te drukken?
Ook een superleuk museum voor kinderen
‘Kaskade’ van Klaas Gubbels
Dit zes meter hoge aromarode kunstwerk van Klaas Gubbels stond eerst in Amsterdam, maar kreeg in 2020 (dankzij crowdfunding) een permanente plek in het parkje bij Museum Joure. Kaskade verbeeldt koffie- en theepotten in rood cortenstaal.
Nagenieten in het café, op het terras of in de museumtuin
Geniet na in het museumcafé
Met een zelfgedrukte boekenlegger en een ervaring rijker loop je door de museumtuin (mét terras) naar Museumcafé De Túnkeamer. In deze woonkamer van de voormalig Douwe Egberts-eigenaar, drink je een lekkere kop koffie – Douwe Egberts uiteraard – en praat je na over wat je afgelopen anderhalf uur hebt gezien en gedaan.
Verse, in het museum gebrande koffie voor thuis
Thuis nog even nagenieten? Neem dan een pakje – in het museum gebrande – koffie mee uit de beroemde Douwe Egberts winkel De Witte Os. Er zijn ook losse thee en diverse lekkernijen verkrijgbaar.
Een ticket is inclusief kop koffie, thee of limonade