Het Gilde Joure

Het Gilde Joure is een unieke club mensen, want in Fryslân zijn maar twee van die clubs. De leden van een gilde waren oorspronkelijk gepensioneerde vaklui die hun ambacht wensten over te brengen op anderen. Dat was van belang omdat anders bepaalde ambachten zouden uitsterven. Schilder, meubelmaker, houtbewerker, elektricien, tuinman en andere vaklieden gaven onderricht op hun vakgebied. Daarnaast waren er lessen in taal, brieven schrijven, Engels enz. De belangstelling voor deze vorm van educatie taande, ook omdat andere instellingen cursussen aanboden.

Wat voor het Gilde overbleef waren de culturele ‘kuierkes’. Een 7-tal gildemeesters houdt zich daar mee bezig. Groepen kunnen een kuier aanvragen voor € 4,50 p.p. (VVV de Friese Meren – Gaasterland tel. 0513-416030) en met een gildemeester in Joure een kuierroute door de Midstraat en omgeving maken. De geschiedenis van de Vlecke komt dan vooral aan de orde.

Het Gilde Joure bestaat uit vrijwilligers die liefde voor de historie van de eigen plaats hebben en dat graag willen delen met anderen. Wil men meer weten over Gilde Joure dan kan dat o.a. bij de secretaris Henk Hoekstra  (tel. 0513-415032 ).