Route Drukkerij

Maak je lekker druk met authentieke drukpersen

De Drukkerij

De ontwikkeling van de boekdrukkunst 

 

Thuis een kast vol boeken? Dat was voor uitvinding van de boekdrukkunst ondenkbaar.

Dat druktechniek eigenlijk iets heel bijzonders is, ontdek je in de Drukkerij. De indrukwekkende machines en letterkasten geven je een beeld van de boekdruktechnieken van begin 20ste eeuw. Grafici en ontwerpers halen hier hun hart op, maar ook voor ‘de gewone bezoeker’ – jong en oud – is het een feest. Kun jij een boeklegger drukken op de degelpers?

drukkers in de drukkerij

Dit maak je mee in de Drukkerij

  • Geschiedenis van de boekdrukkunst
  • Fascinerende persen en zetmachines
  • Van Monotype tot Intertype, van Heidelberg tot Juliën
  • Letterkasten met héél veel letters
  • Hoogdruk, diepdruk; maak je lekker druk
  • Druk je eigen boekenlegger op een degelpers

Fascinerende machines

In de drukkerij vind je tal van verschillende drukmachines. Stuk voor stuk geweldige stukjes techniek. Zo staat in het midden van de drukkerij de grote Juliën, een machine van zo’n 200 jaar oud voor groot formaat drukwerk. Op deze pers is in oorlogstijd illegaal de Trouw gedrukt.

letters letterkast museum joure

Duizenden loden letters

En zie je al die letterkasten? Ze bevatten duizenden loden letters. Voor elk lettertype een kast. Moet je nagaan hoeveel ruimte het inneemt om een lettertype in verschillende groottes te hebben…

Originele koperen platen Atlas van Friesland

De gegraveerde koperen platen gezien? Deze worden gebruikt voor diepdruk. Het museum bezit de originele platen met de kaarten van de Friese grietenijen, zeg maar gemeentes. Ze zijn in 1849 gebruikt voor de Nieuwe Atlas van Friesland, ook wel bekend als de Eekhoff-atlas.

Aan de slag

Ruik je de geur van inkt? Dat kan kloppen, want in de Drukkerij wordt nog regelmatig gewerkt. Als de drukkers er zijn, vertellen ze je graag over de machines, technieken en hun passie. Vergeet je niet je eigen boekenlegger te drukken op de handdegelpers?

Drukker en graficus Wim

De Amsterdamse Fries Wim Schingenga ging na een carrière als drukker en grafisch ontwerper aan de slag in onze Drukkerij.

Drukker Wim

Drukkerij @museum_joure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het, graag zelfs! Deel je foto’s van Museum Joure op social media zodat iedereen ze kan zien en wij ze kunnen delen. Hieronder foto’s van de Drukkerij.