Route Printing

Maak je lekker druk met authentieke drukpersen

De Drukkerij

Grafici en ontwerpers halen hier hun hart op

Hoeveel boeken heb jij thuis? Wat zeg je, een boekenkast vol? Dat was voor de uitvinding van de boekdrukkunst ondenkbaar. Dat druktechniek eigenlijk iets bijzonders is, ontdek je in de Drukkerij. De indrukwekkende machines geven je een beeld van de boekdruktechnieken van begin twintigste eeuw. En elke week zijn er drukkers en zetters in de weer met degelpersen, letterkasten en regelzetmachines. Grafici en ontwerpers halen hier hun hart op, maar ook voor ‘de gewone bezoeker’ – jong en oud – is het een feest.

drukkers in de drukkerij

Dit maak je mee in de Drukkerij

  • Fascinerende persen en zetmachines
  • Van Monotype tot Intertype, van Heidelberg tot Juliën
  • Letterkasten met veel, héél veel letters
  • Hoogdruk, diepdruk; maak je lekker druk
  • Iedere donderdag drukkers en zetters aan het werk
  • Druk je eigen boekenlegger op een degelpers

Fascinerende machines

In de drukkerij vind je tal van verschillende drukmachines. Stuk voor stuk geweldige stukjes techniek. Zo staat in het midden van de drukkerij de grote Juliën, een machine van zo’n 200 jaar oud voor groot formaat drukwerk. Op deze pers is in oorlogstijd illegaal de Trouw gedrukt.

Duizenden loden letters

En zie je al die letterkasten? Ze bevatten duizenden loden letters. Voor elk lettertype een kast. Moet je nagaan hoeveel ruimte het inneemt om een lettertype in verschillende groottes te hebben…

De originele koperen platen van de Eekhoff-atlas

Ook kom je in de Drukkerij gegraveerde koperen platen tegen. Deze platen worden gebruikt voor diepdruk. Het museum bezit de originele gegraveerde koperen platen met de kaarten van de Friese grietenijen, zeg maar gemeentes. Ze zijn in 1849 gebruikt voor de Nieuwe Atlas van Friesland, ook wel bekend als de Eekhoff-atlas.

Aan de slag

Ruik je de geur van inkt? Dat kan kloppen, want de Drukkerij is nog altijd een echte werkplaats. Elke donderdag zijn er drukkers en zetters aan de slag. Ze vertellen je graag over de machines, technieken en hun passie. Vergeet je niet je eigen boekenlegger te drukken op de handdegelpers?

Drukker en graficus Wim

De Amsterdamse Fries Wim Schingenga ging na een carrière als drukker en grafisch ontwerper aan de slag in onze Drukkerij. Iedere donderdag is Wim er te vinden. Samen met zijn collega-drukkers vertelt hij over zijn passie én hoe jij je eigen boekenlegger drukt.

Drukker Wim

Drukkerij @museum_joure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het, graag zelfs! Deel je foto’s van Museum Joure op social media zodat iedereen ze kan zien en wij ze kunnen delen. Hieronder foto’s van de Drukkerij.