Museum Joure exposeert tot en met 16 maart het werk van de vijf genomineerden voor de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2024. Deze prijs is door de provincie Fryslân ingesteld en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Op 11 december wordt de winnaar van de juryprijs door gedeputeerde Sijbe Knol bekend gemaakt. Inwoners van Friesland kunnen op deze webpagina van de LC een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. De winnaar van de LC Publieksprijs wordt eveneens op 11 december bekend gemaakt.
De vijf genomineerden
BW H Ontwerpers voor het ontwerp van Lost Voices in opdracht van Explore the North.
Stern Nijland voor haar Het Dierendoodboek in samenwerking met uitgeverij Lemniscaat.
Folkert van der Hoek voor presentaties en dorpsprojecten in werk- en presentatieruimte Phlox.
Foto: Natalia Balanina
Sytse Jansma en Ineke van der Blom voor Sprekende Stenen in opdracht van Leeuwarden Unesco City of Literature.
Foto: Erikjan Koopmans
Babke Dekker, Jos Blomsma en Johan van Gent voor de vormgeving van TerpEnLand in opdracht van Terpenland, Stichting Aerden Plaats.
Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving
Met de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving wil de Provincie Fryslân een impuls geven aan de vormgeving in Fryslân en de belangstelling daarvoor vergroten. De Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving staat open voor alle disciplines, waaronder grafisch ontwerp, productontwerp en ruimtelijke vormgeving. In 2024 wordt de prijs voor de 12e keer uitgereikt.
De Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving is een prijs waarin de samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast is de maatschappelijke relevantie van design van betekenis. Soms is een ontwerper zijn eigen opdrachtgever. Ook dit werk, gemaakt op eigen initiatief, mag worden ingezonden. Een voorwaarde voor deelname aan Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving is verder dat vormgever en/of opdrachtgever in Fryslân gevestigd moet zijn. De jury beoordeelt de ingediende ontwerpen onder andere op een goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en het maatschappelijk belang.
Aanleiding was AKKA-dag
Het idee voor de expositie ontstond tijdens een gezamenlijke AKKA-dag in Museum Joure. Kunstenaars van de vereniging maakten toen schetsen van de historische panden en collectie van Museum Joure. Deze werken en foto’s van de dag krijgen ook een plek in de tentoonstelling.
Inspirerende stijlen en technieken
AKKA staat bekend om haar diversiteit in stijl en techniek. Deze samenwerking met Museum Joure benadrukt het vakmanschap en de kracht van verbinding door kunst. De expositie biedt bezoekers een unieke kans om zich te laten inspireren door hoogwaardige kunstwerken in een historische setting.