Route Frisian clocks

Marvel at the fine engineering of Frisian clocks - and the collection

Joure, center of the Frisian clock

Zeg je Joure, dan zeg je… oké; Douwe Egberts, maar ook zeker Friese klokken. In de 19de eeuw was Joure het epicentrum van de Friese klok. Stoeltjesklokken maar vooral veel staartklokken werden hier met de hand vervaardigd. Een écht ambacht waar Joure en de rest van Friesland trots op is.

Clockwork frieze clock

You will experience this

  • Watchmaking; fascinating fine mechanics
  • Painting dials; an art in itself
  • With image and sound back to the heyday of the Jouster clock industry
  • Marvel at the moving representations on the dial, powered by the clockwork 
  • The largest collection of Frisian clocks in the world

Staartklok bestseller

Vooral de staartklok gaf een enorme impuls aan de Friese klokkenproductie in Joure. De klok paste helemaal bij de meubelmode in de tweede helft van de 18de eeuw, dus elke welgestelde burger en boer wilde er eentje in huis.

Around the world

In de 19de eeuw was Joure jarenlang het centrum van de Friese klokkenindustrie. In het topjaar 1857 zijn hier maar liefst 4000 Friese klokken gemaakt. Ze gingen de hele wereld over, van Amerika tot Egypte.

Four crafts in one

Er zijn zeker vier ambachtslieden nodig voor het maken van een Friese klok. De kopergieter maakt de tandwieltjes en allerlei andere onderdelen voor de klok. De uurwerkmaker bewerkt deze onderdelen en zet het uurwerk in elkaar. Dat uurwerk komt in een houten kastje, welke weer wordt aangeleverd door een kastenmaker. De klokkenschilder decoreert tenslotte de wijzerplaat, een kunstwerkje op zich.

Frisian clockmaking museum joure

Friese klokkenmakerij en -collectie

Friese klokken werden altijd in opdracht gemaakt in een klokkenmakerij – zoals je die in het museum vindt – en helemaal aangepast naar de wensen van de klant. Er is dan ook geen klok gelijk. Beleef het ambacht in onze Friese klokkenmakerij en vergaap je aan de prachtige exemplaren in onze Friese klokkencollectie, de grootste ter wereld!

Frisian clockmaker Freerk

A native of Jouster, as a small boy he looked at the art of master clockmakers around the corner. He became addicted to the Frisian clock. Now he makes them himself, also in the museum.

Clockmaker Freerk Pasveer Museum Joure

Clocks @museum_joure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het! En deel ze gerust op social media. Volg Museum Joure op Instagram en Facebook. Hieronder foto’s van onze Friese klokkenmakerij en -collectie.