Bestaunen Sie die feine Technik der friesischen Uhren - und die Sammlung
Joure, Zentrum der Friesenuhr
Zeg je Joure, dan zeg je… oké; Douwe Egberts, maar ook zeker Friese klokken. In de 19de eeuw was Joure het epicentrum van de Friese klok. Stoeltjesklokken maar vooral veel staartklokken werden hier met de hand vervaardigd. Een écht ambacht waar Joure en de rest van Friesland trots op is.

Das werden Sie erleben
- Uhrmacherei; faszinierende Feinmechanik
- Zifferblätter malen - eine Kunst für sich
- Mit Bild und Ton zurück in die Blütezeit der Jouster-Uhrenindustrie
- Bestaunen Sie die beweglichen Darstellungen auf dem Zifferblatt, angetrieben durch das Uhrwerk
- Stammuhrmacher Freerk arbeitet in der Uhrenfabrik
- Die weltweit größte Sammlung von Friesenuhren
Staartklok bestseller
Vooral de staartklok gaf een enorme impuls aan de Friese klokkenproductie in Joure. De klok paste helemaal bij de meubelmode in de tweede helft van de 18de eeuw, dus elke welgestelde burger en boer wilde er eentje in huis.

Rund um die Welt
In de 19de eeuw was Joure jarenlang het centrum van de Friese klokkenindustrie. In het topjaar 1857 zijn hier maar liefst 4000 Friese klokken gemaakt. Ze gingen de hele wereld over, van Amerika tot Egypte.
Vier Handwerke in einem
Er zijn zeker vier ambachtslieden nodig voor het maken van een Friese klok. De kopergieter maakt de tandwieltjes en allerlei andere onderdelen voor de klok. De uurwerkmaker bewerkt deze onderdelen en zet het uurwerk in elkaar. Dat uurwerk komt in een houten kastje, welke weer wordt aangeleverd door een kastenmaker. De klokkenschilder decoreert tenslotte de wijzerplaat, een kunstwerkje op zich.

Friese klokkenmakerij en -collectie
Friese klokken werden altijd in opdracht gemaakt in een klokkenmakerij – zoals je die in het museum vindt – en helemaal aangepast naar de wensen van de klant. Er is dan ook geen klok gelijk. Beleef het ambacht in onze Friese klokkenmakerij en vergaap je aan de prachtige exemplaren in onze Friese klokkencollectie, de grootste ter wereld!
Friesischer Uhrmacher Freerk
Der gebürtige Jouster beobachtete schon als kleiner Junge die Uhrmachermeister um die Ecke. Er wurde süchtig nach der friesischen Uhr. Jetzt stellt er sie selbst her, auch im Museum.
