Museum Joure, daar maak je het

Over het museum

Een verrassend maakmuseum

In een echt ambachtsdorp

 

Joure 1753, wel eens zien staan op een pak Douwe Egberts-koffie?

Het verwijst naar een monumentaal industrieterreintje middenin het centrum van Joure. Het terrein waar het wereldberoemde koffiemerk ooit begon, is nu Museum Joure. Nog altijd ademt de plek ambachtelijk vakmanschap en ruikt het er naar koffie. Maar Joure en haar museum zijn meer dan Douwe Egberts. Museum Joure is een verrassend en veelzijdig maakmuseum. Maak je mee?

Proef het ontstaan van Douwe Egberts en Pickwick

Op de bakermat van Douwe Egberts vind je natuurlijk alles over de wereldberoemde Jouster koffie- en theemaker. Van de populaire D.E-geschenken en nostalgische reclameschilderingen, tot schitterend servies, heerlijk geurende koffiebranders en een ingenieuze theepakmachine.

Ook diverse panden herinneren aan Douwe Egberts. Zoals het markante winkeltje De Witte Os (in 2018 het KLM-huisje), het naastgelegen herenhuis, het Pakhuis uit 1898 en het achttiende-eeuwse geboortehuisje van grondlegger Egbert Douwes.

Verbaas je over de fijne techniek van Friese klokken

Joure is van oudsher een echt ambachtsdorp. Aangewakkerd door de florerende handel in koffie en thee maar ook de productie van de beroemde Friese klokken. Joure was begin negentiende eeuw het centrum van de klokkenindustrie. En nog steeds kent het dorp typisch Friese klokkenmakerijen. Ook Museum Joure heeft een authentieke klokkenmakerij, evenals een klokkenwinkel én ‘s werelds grootste collectie van het beroemde uurwerk.

Een fotogeniek industrieterreintje, middenin Joure

Ervaar het vakmanschap van gieters en smeden

Naast de pakhuisjes, werkplaatsen en vertrekken die de historie van Douwe Egberts en de Friese klok tastbaar maken, herbergt het sfeervolle museumterrein een fraaie, voormalige Metaalwarenfabriek. In het fotogenieke pand maak je kennis met het ambachtelijke proces van het geelgieten, nóg zo’n typisch Jouster ambacht. Samen met de werkplaatsen van de koperslager en de zilversmid vormt de geelgieterij het cluster Metaal van het museum.

Neem ook een kijkje bij de wisselexpositie

Museum Joure - Museum in Friesland

Maak je druk met authentieke drukpersen

De authentieke drukkerij maakt ons veelzijdige maakmuseum compleet. Deze laat de boekdruktechnieken van begin twintigste eeuw zien. Elke week zijn er drukkers en zetters in de weer met de indrukwekkende degelpers, regelzetmachine en andere fascinerende machines. Grafici en ontwerpers halen er hun hart op, maar ook voor ‘de gewone bezoeker’ – jong en oud – is het een feest.

Nagenieten in het museumcafé en thuis

Met een zelfgedrukte boekenlegger en een ervaring rijker loop je naar Museumcafé De Túnkeamer. In deze woonkamer van voormalig Douwe Egberts-eigenaar De Jong, drink je een lekkere kop koffie – Douwe Egberts uiteraard – en praat je na over wat je afgelopen anderhalf uur hebt gezien.

Verse, in het museum gebrande koffie

Thuis nog even nagenieten? Neem dan een pakje – in het museum gebrande – koffie mee uit de beroemde Douwe Egberts winkel De Witte Os. Er zijn ook losse thee en diverse lekkernijen verkrijgbaar.