Museumcomplex
Museum Joure bestaat uit 10 gebouwen.
VVV
Bij de Centrale balie koop je de kaartjes voor Museum Joure en kun je ook je aankopen uit de museumwinkel en het museumcafé afrekenen. Hier is ook de VVV gevestigd. Je kunt hier dus ook terecht voor toeristisch advies. Op de plek waar je nu de balie is, was vroeger het binnenplaatsje van het bedrijfspand van Douwe Egberts. Achterin waren de werkplaatsen. C.J. de Jong, de eigenaar van het bedrijf en een nazaat van Douwe Egberts, woonde ook in dit pand.
Route Douwe Egberts/koffie- en theefabriek
DE1 – Salon C.J. de Jong
Het koffie- en theeconcern Douwe Egberts is begonnen in de panden waar nu Museum Joure gevestigd is. Wil je meer weten over deze geschiedenis? Dan begint de ontdekkingstocht bij de Salon van C.J. de Jong. Hij wordt wel de ‘tweede stichter’van Douwe Egberts genoemd. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit van een regionale grossierderij tot het bekendste koffiemerk van Nederland.
DE2 – De Witte Os
Naast het woonhuis was de winkel van de familie De Jong, De Witte Os. Nu is dat de museumwinkel van Museum Joure. Deze is nog grotendeels in authentieke staat ingericht.
DE3 – De Túnkeamer
In 1899 bouwde de familie De Jong aan de achterkant van het huis tuinkamers. Hierin is nu het museumcafé gevestigd.
DE4 – It pakhús
Wandel via de tuin en het nieuwe verbindingsgebouw naar DE4. Dit pakhuis bouwde C.J. de Jong in 1898 in zijn eigen tuin. Op de begane grond is een expositie over koffie te zien en de verdieping is ingericht met de collectie thee.
DE5 – Het geboortehuisje
In dit huisje is Egbert Douwes, de grondlegger van het bedrijf, geboren. Het concern is genoemd naar zijn zoon, Douwe Egberts.
Route Metaalfabriek
M1 – Koperslagerij
Bekijk de werkplaats van koperslager Dijkstra. Vanaf de jaren 20 maakte hij vele koperen geschenkartikelen voor Douwe Egberts.
M2 – Zilversmid
Zilveren lepels, kannen en lodereindoosjes. De zilversmid maakte vooral gebruiksartikelen. Hier zie je de werkplaats en de objecten bij elkaar.
M3 – Kopergieterij
In het markante pand van Metaalwarenfabriek Keverlin is een collectie gietmallen en halfen eindproducten van geelkoper te vinden, zoals deze vroeger door Keverling werden gemaakt.
Route Klokkenmakerij
K1 – Klokkenmakerij
In de werkplaats in dit gebouw zie je hoe het uurwerk, de wijzerplaat en de klokkenkast werden gemaakt. En veel Friese klokken.
K2 – Klokkencollectie
Nog meer klokken! Onze topcollectie met de mooiste stoeltjesklokken, staartklokken en zelfs ‘staande horloges’, vaak met prachtige mechaniekjes.
Route Drukkerij
D1 – Drukkerij
Hier staan machines uit het begin van de twintigste eeuw zoals de degelpers en de regelzetmacines. Deze werken nog steeds. Regelmatig zijn hier vrijwilligers aan de slag.
D2 – Prentenkabinet
In deze kleine expositieruimte zijn regelmatig tentoonstellingen van drukwerk te zien.
Museumtuin
De 10 gebouwen zijn omringd door kade’s en een prachtige museumtuin met eeuwenoude bomen.
Van 1 april tot en 1 november hangt het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl uit Naarden in de museumtuin. In het netwerk zijn de schommels zodanig met elkaar verbonden dat de ene schommel invloed uitoefent op de andere. Dit leidt steeds weer tot ongekende hilariteit. Kinderen en ouderen hebben veel lol. Voor de romantische bezoeker zijn er deinende ergonomisch verantwoorde tweepersoonsschommels.