'Kaskade' van Klaas Gubbels

Bij Museum Joure

‘Koffiekunstwerk’ Kaskade van Klaas Gubbels

Het 6 meter hoge ‘aromarode’ kunstwerk Kaskade van Klaas Gubbels heeft in 2020 een permanente plek gekregen in het park naast Museum Joure. Kaskade is gratis te bewonderen.

Klaas Gubbels Kaskade Joure

Klaas Gubbels, toonaangevende kunstenaar

Klaas Gubbels is een toonaangevende Nederlandse kunstenaar die alledaagse voorwerpen gebruikt als motief voor zijn kunstwerken. Bij Kaskade verbeeldt hij koffie- en theepotten van rood cortenstaal. Dat maakt ‘de bakermat van Douwe Egberts’ een logisch thuis voor het kunstwerk, dat voorheen in Amsterdam te bewonderen was. Bijzonder is ook dat het kunstwerk dankzij een crowdfunding naar Joure is verhuisd.

Gubbels streeft naar waarheid

In zijn schilderijen, beelden, grafiek en objecten streeft Gubbels naar de essentie, naar de ‘waarheid’ van het kunstwerk. Zijn zoektocht naar eenvoud maakt hem tot een van de toonaangevende kunstenaars van ons land. In de video hieronder zie je Klaas Gubbels in actie in ‘Hollandse meesters van de 21ste eeuw’.

Dankzij crowdfunding in Joure

Het beeld van 6 meter hoog heeft een plaats gekregen in het parkje voor Museum Joure. Bijzonder is dat de kosten van de aankoop en plaatsing helemaal gedragen werden door bijdragen van bedrijven, organisaties en particulieren en tot stand komt zonder gemeentelijke subsidie. De crowdfunding en plaatsing is georganiseerd door stichting Jouster Koffiepot. Meer over de crowdfunding.

Klaas Gubbels in Joure - Kaskade

Feestlijk onthuld door Gubbels zelf

Op 19 september 2020 werd Kaskade feestelijk onthuld door de maker en startte de expositie ‘Rondom Kaskade’. John Brands, voorzitter van het MT Nederland van Jacobs Douwe Egberts, verrichtte de officiële handeling.