Museumwinkel De Witte Os

Waar Douwe Egberts ooit begon!

De Witte Os – Ga terug in de tijd in de oudste Douwe Egberts winkel

Middenin winkelstraat de Midstraat staat de oudste en waarschijnlijk bekendste Douwe Egberts winkel van het land: De Witte Os. Als je naar binnenstapt is het alsof je terug in de tijd gaat. Ruik, proef en bekijk de koloniale waren van weleer. Nog altijd gaan er ouderwetse artikelen over de toonbank. Van koffie en thee, tot ouderwetse snoepjes en zelfs snuiftabak!

Verkrijgbare ‘luxeproducten’ in De Witte Os

  • Versgebrande koffie
  • Losse thee in diverse soorten
  • Polkabrokken
  • Zoethout
  • Anijs
  • En vele andere ‘luxeproducten’

Geschiedenis 

In 1871 kocht de firma Wed. Douwe Egberts Zoon het pand aan als grossierswinkel voor koloniale waren. De inrichting, blauwe plafondbalken, kalken muren en de houten vloer laten zien hoe het er destijds uitzag. De winkel werd in 1881 ernstig beschadigd door een verwoestende brand in het centrum van Joure, maar is daarna weer hersteld. In de decennia die volgenden groeide Douwe Egberts vanuit de Midstraat uit tot een wereldconcern.

Gratis entree

De Witte Os bevindt zich aan de Midstraat 97. Toegang tot De Witte Os is gratis. Vanuit de winkel kun je doorlopen naar de balie van het museum. Daar kun je een kaartje kopen voor de rest van het museum, alwaar je het hele verhaal van Douwe Egberts kunt beleven. De openingstijden van De Witte Os zijn gelijk aan de openingstijden van het museum.

99e KLM huisje!

Klanten die bij KLM businessclass vliegen, krijgen bij iedere vlucht een prachtig Delfsblauw minihuisje cadeau, gevuld met jenever. Ieder jaar geeft KLM een nieuw huisje uit. In 2018 was dat De Witte Os! Het huisje werd in Joure feestelijk onthuld door de CEO’s van KLM en JDE. Onderstaande film werd in de vliegtuigen van KLM vertoond. Trots!

 

Van De Witte Os voor thuis

Wist je dat? De koffie die verkocht wordt in De Witte Os, elke week vers gebrand wordt in de museumbranderij? Een heerlijk vers bakje koffie dus!