De Witte Os

Proef de start van Douwe Egberts

Museumwinkel De Witte Os

Terug in de tijd in de oudste Douwe Egberts-winkel

Midstraat 97, Joure

Middenin winkelstraat de Midstraat vind je de oudste en waarschijnlijk bekendste Douwe Egberts-winkel van het land: De Witte Os, onderdeel van Museum Joure. Als je de drempel overstapt ga je terug in de tijd. Bewonder, ruik en proef de koloniale waren van weleer – die er nog dagelijks over de authentieke toonbank gaan. Van thee en versgebrande koffie tot ouderwetse snoepjes en zelfs snuiftabak.

Traditionele ‘luxeproducten’

  • Exclusieve koffies uit de museumbranderij
  • Diverse soorten losse thee
  • Traditionele lekkernijen, zoals zoethout en anijs
  • Cadeauverpakkingen

Gratis entree

De Witte Os bevindt zich aan de Midstraat 97, een museumpje op zich. Toegang tot De Witte Os is gratis. Vanuit de winkel kun je doorlopen naar de balie van het museum. Daar kun je een kaartje kopen voor de rest van het museum, alwaar je het hele verhaal van Douwe Egberts en andere Jouster ambachten beleeft. De openingstijden van De Witte Os zijn normaalgesproken gelijk aan de openingstijden van het museum.

Geschiedenis 

In 1871 kocht de firma Wed. Douwe Egberts Zoon het pand aan als grossierswinkel voor koloniale waren. De inrichting, blauwe plafondbalken, kalken muren en de houten vloer laten zien hoe het er destijds uitzag. De winkel werd in 1881 ernstig beschadigd door een verwoestende brand in het centrum van Joure, maar is daarna weer hersteld. In de decennia die volgenden groeide Douwe Egberts vanuit de Midstraat uit tot een wereldconcern.

99e KLM huisje

Klanten die bij KLM businessclass vliegen, krijgen bij iedere vlucht een prachtig Delfts Blauw minihuisje cadeau, gevuld met jenever. Ieder jaar geeft KLM een nieuw huisje uit. In 2018 was dat De Witte Os! Het huisje werd in Joure feestelijk onthuld door de CEO’s van KLM en JDE. Onderstaande film werd in de vliegtuigen van KLM vertoond. Trots!

 

Koffie-expert Sipke

Hij was jarenlang melangeur (smakenmaker) bij Douwe Egberts en reisde daarvoor de hele wereld over. Nu is Sipke koffiebrander bij Museum Joure. Lees over het leven van een echte koffie-expert en proef zijn koffies.

Thuis genieten van de koffies van Sipke? Koop ze in museumwinkel De Witte Os of online.

Douwe Egberts melangeur Sipke

#MuseumJoure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het! En deel ze gerust op social media. Volg Museum Joure op Instagram en Facebook.