Verrassendste museum in Friesland

Museum Joure
Tickets

Museum in Friesland?

Ontdek hét ‘maakmuseum’ van Friesland

Steeds meer mensen ontdekken de prachtige musea in Friesland. En wie verder durft te kijken dan de Friese hoofdstad, ontdekt ook zeker Museum Joure: hét museum in Friesland dat draait om ambachten en de passie voor ‘het maken’. Maak je mee?

Boek je online je tickets, dan krijg je korting en kun je gratis annuleren tot een dag van te voren.

maak museum friesland

In dit museum in Friesland ‘maak je het’

Dat ‘maken’ kun je dubbelzinnig opvatten: In het pittoreske Joure worden van oudsher koffie, thee en Friese klokken gemaakt, maar wisten ook ondernemers het ‘te maken’. Met als bekendste voorbeeld natuurlijk Egbert Douwes, en zijn zoon Douwe Egberts. De bakermat van hun koffie en thee is nu onderdeel van Museum Joure.

Mooi en boven verwachting groot museum

“Met de vakantie in Friesland het Museum Joure bezocht; wat een verrassing dat daar de Douwe Egberts koffie- en thee-expositie is, echt de moeite waard. Ook nog de ambachten koperslagerij/ zilversmid/ kopergieterij expo bezocht. En de klokkencollectie, -makerij en de drukkerij. Geweldig.”

Henk B. uit Tilburg, via Tripadvisor

Misschien wel het verrassendste museum in Friesland

Veel mensen die voor het eerst Museum Joure bezoeken reageren verrast. Van ‘Ik had het niet zo groot verwacht’ tot ‘Goh, zo’n prachtig monumentaal museumterrein, en dat middenin het centrum’. Ja, je kunt dit museum gerust een verborgen parel in Friesland noemen.

witte os winkel museum friesland
Veel bezoekers stappen nietsvermoedend het monumentale museumwinkeltje aan winkelstraat De Midstraat in, om anderhalf uur later en een ervaring rijker het museum te verlaten – maar niet voor een lekkere kop koffie of thee met oranjekoek te hebben genuttigd in de museumtuin of het sfeervolle museumcafé.

Wist je dat museumwinkel De Witte Os de oudste Douwe Egberts-winkel is – én een van de KLM-huisjes?

historische gebouwen museum in friesland

Hier in Friesland begon het allemaal

Je hebt het vast wel eens gezien op een pak van Douwe Egberts of Pickwick: ‘Joure 1753’. Het verwijst naar deze plek in Friesland. Het winkeltje, het woonhuis, de tuinkamers (nu het café) en de fabriek waar Douwe Egberts ooit begon, zijn nu allemaal onderdeel van Museum Joure. In de historische panden van het museum kom je alles te weten over deze trots van Joure én Friesland.

Maar zoals je van het verrassendste museum in Friesland mag verwachten, is Museum Joure meer dan de bakermat van Douwe Egberts alleen. Het museum kent vier ‘maakroutes’:

Deze plattegrond van het museum geeft een goed overzicht.

klokkenmaker museum friesland

Iconisch museum voor Friesland

De Friese klok, nog zo’n iconisch product van de maakindustrie in Friesland. Joure was lange tijd het epicentrum van de Friese klokkenindustrie. Nog altijd vind je diverse klokkenmakers in het centrum, zo ook in het museum. Je ontdekt er welke ambachten samenkomen in een Friese klok. Een mooi en letterlijk bruggetje naar de Route Metaal van het museum, alwaar je de ambachten van gieters en smeden ervaart. Afsluitend word je ondergedompeld in een pot met ambachtelijke inkt – figuurlijk natuurlijk. De indrukwekkende machines van de Route Drukkerij geven je een beeld van de boekdruktechnieken van begin twintigste eeuw. Vergeet je niet om een eigen boekenlegger te drukken?

Aanrader

“Groot museum dat bestaat uit verschillende onderdelen. Één looproute, zowel binnen als buiten. Eigenlijk een klein dorpje. Interactief. Je moet er ongeveer 1,5 uur voor uittrekken.”

Chicken811 uit Oegstgeest, via Tripadvisor

Klaas Gubbels bij museum in Friesland

Imposant werk Klaas Gubbels

Ook buiten doet het verrassendste museum van Friesland zijn bijnaam eer aan: sinds 2020 vind je in het parkje naast het museum een imposant kunstwerk van Klaas Gubbels. Waarom de 6-meter-hoog-gestapelde aromarode koffie- en theepotten juist bij dit museum in Friesland een thuis kregen, behoeft geen uitleg.

Bezoekers over Museum Joure en andere musea in Friesland

Tripadvisor:

  • Museum Joure is nummer 1 van 11 bezienswaardigheden in Joure
  • Gemiddeld krijgt dit museum in Friesland 4 van de 5 sterren
  • Museum Joure behoort tot de top 6 musea in Friesland
  • In 2018 ontving het museum het Certificaat van Uitmuntendheid

Google-reviews: 4,4 van de 5 sterren over 499 reviews

Wist je dat Museum Joure ook een heel leuk museum voor kinderen is?

Wat een leuk museum! Heel mooi opgezet, en een heel duidelijke looproute zodat je niks mist. Alles is prachtig opgezet en ziet er allemaal keurig en verzorgd uit, zowel binnen als buiten. Leuk dat je een aantal dingen zelf kan maken. De medewerkers waren ook erg vriendelijk. Ook ons bakje koffie en thee was erg lekker na afloop. We hebben genoten!

Linda, via Google-reviews

Boek je online, dan krijg je korting en kun je gratis annuleren tot een dag van te voren.

#MuseumJoure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het! En deel ze gerust op social media. Volg Museum Joure op Instagram en Facebook.