Spanninga Metaal ‘smeedt’ al 100 jaar fietslicht

Expositie over de bekende ‘achterlichtjesfabriek’ uit Joure

 

Op 4 oktober gaat in Museum Joure de nieuwe expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ van start. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van de historie van deze bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina. De expositie duurt tot en met 24 februari 2019.

100 jaar Spanninga

Spanninga is een bekende naam in Joure. In 1886 streek de stamvader van de Jouster tak van deze familie, Geert Stoffers Spanninga, uit Bergum neer in Joure. Zijn vrouw, Aaltje Lolles van Dijk, was de dochter van een Jouster beurtschipper. Geert en zijn zonen Stoffer Aller, Lolle en Hotso waren allemaal goud- en zilversmid.

De jongste zoon, Hotso Spanninga, is de grondlegger van Spanninga Metaal BV. Na allerlei omzwervingen, van Amsterdam, Duitsland tot Amerika, vestigt hij zich in 1918 definitief in Joure. Zijn idee om bestek te produceren komt niet van de grond en daarom richt hij zich op het maken van plaquettes van Abraham Kuyper. Een groot succes. Inventief en ondernemend weet Hotso steeds weer producten te maken waar vraag naar is en waarin hij zijn vakmanschap kan gebruiken. In 1937 maakt hij het eerste fietsachterlicht, een kwalitatief bijzonder goed en fraai vormgegeven type. Daarmee heeft het bedrijf zijn definitieve bedrijfstak gevonden. Verlichting van fietsveiligheid maar ook het produceren van verzekeringsplaatjes voor de bromfiets zal de decennia daarna de rode draad binnen het bedrijf zijn. Lichten die goed zijn en met oog voor detail gemaakt, zoals een echte edelsmid betaamt….

 

Spanninga Metaal BV bestaat dit jaar 100 jaar. Ter ere van het 100-jarig bestaan organiseert Museum Joure deze expositie over Spanninga Metaal BV. Op 3 oktober verschijnt daarnaast het Spanninga Metaal, het smeden van licht, een boek over de geschiedenis van de familie en het bedrijf.

Meer over Spanninga Metaal BV

 Anno 2018, een eeuw na de oprichting door Hotso Spanninga, is Spanninga Metaal BV uitgegroeid tot een internationaal opererende producent van fietsverlichting. Toen een eenmanszaak, nu een concern met nog steeds als thuisbasis Joure en productievestigingen in Frankrijk, China en Taiwan, die aan zo’n 300 medewerkers werk biedt.

Sinds de introductie van het eerste achterlicht door Hotso Spanninga in 1937, kenmerkt het Jouster bedrijf zich door een sterke focus op veiligheid, design en innovatie. Deze drie facetten zijn terug te zien in het uitgebreide productenassortiment, een compleet palet aan hedendaagse fietsverlichting.

De belangrijkste reden voor fietsverlichting is  veiligheid, zowel voor de fietser als voor andere  weggebruikers. Verlichting bevordert de zichtbaarheid van de fietser en geeft duidelijk de positie van de fiets aan en de verandering van richting van de fiets, onder verschillende omstan- digheden (donker, regen, mist etc.). Productkwaliteit en veiligheid staan daarom voorop bij Spanninga. Het bieden van veiligheid betekent het leveren van betrouwbare producten met een hoge kwaliteit. Spanninga hanteert daarom de hoogste normen voor kwaliteitscontrole om voortdurend aan de behoeften en verwachtingen van de klant te kunnen voldoen.

Vanaf de ontwerpfase tot het op de markt  brengen, ondergaan alle Spanninga-producten een aantal tests op het gebied van lichtopbrengst en bestendigheid (waterbestendigheid, trilproeven, corrosie et cetera) die zorgvuldig zijn omschreven in het kwaliteitsbeleid. Gebruiksvriendelijkheid betekent ook kwaliteit; daarom wordt heel goed gelet op het batterijverbruik tijdens de ontwerpfase. Voorrang wordt gegeven aan technieken die een laag batterijverbruik opleveren om een zo lang mogelijk gebruik van de verlichtingsproducten te kunnen bieden.

Door de jaren heen heeft Spanninga exclusieve, vernieuwende en hoogwaardige verlichting ontworpen. De unieke Spanninga-stijl heeft belangrijke fietsfabrikanten doen besluiten om met Spanninga samen te werken om speciale producten voor hun fietsen te ontwikkelen