Kennismaken met een ambacht

Workshops

Workshop creatief drukken met stencilmachines

Eigen werk maken met beroemde Gestetner

Zaterdag 9 maart 2024, van 11.00 tot 16.00 uur

Tijdens de workshop ‘Creatief drukken met stencilmachines’ ga je aan de slag met stencilmachines van het beroemde merk Gestetner. Eerst experimenteer je, en ’s middags ga je eigen werk maken. Erwin Blok geeft de workshop, hij gaat de hele wereld over met zijn stencilworkshops aan met name kunstenaars en grafici.

Gestetner kunst

Creatief stencilen met Gestetner

De Hongaar David Gestetner was in 1881 de uitvinder van de stencilmachine. Hiermee werd het voor iedereen mogelijk om snel en gemakkelijk afdrukken te maken. De druktechniek werd tot in de jaren 80 veel gebruikt om kopieën te maken. Maar met stencilmachines kun je veel meer: je kunt er eindeloos veel verschillende prints mee maken, door allerlei kleuren en afbeeldingen over elkaar heen te drukken. Zo ontstaat je eigen (kunst)werk.

creatief stencilen gestetner

Erwin Blok, Gestetner-expert

Erwin Blok verzamelt Gestetner stencilmachines, restaureert ze en werkt er veel mee. Met veel plezier experimenteert hij met de mogelijkheden van de prachtige apparaten. En dat blijft niet onopgemerkt: Blok geeft inmiddels over de hele wereld workshops aan kunstenaars, grafici en andere geïnteresseerden.

  • Zaterdag 9 maart van 11.00 tot 16.00 uur. Deelname kost € 60 en is inclusief koffie, thee en toegang tot het museum. Inschrijven doe je op deze pagina.
  • Je kunt een lunchtasje bestellen (€ 10) of zelf lunch meenemen.
  • Ervaring met stencilmachines is niet nodig. Ervaring met mengen van kleur, schilderen of drukken (bijv. linosnede) is handig maar niet noodzakelijk.

Reportage over Erwin Bok

Door RTV Oost

Erwin Blok huurt in Almelo een bedrijfsgebouw dat tot aan de nok toe vol staat met Gestetner-stencilmachines. De laatste jaren beleeft de stencilmachine een revival. Vooral in de artistieke wereld is het apparaat “hot”. “Kunstenaars zijn er volop mee in de weer en ik help ze. Een stencil is toch veel mooier en authentieker dan een simpele kopie of een kleurendruk”, aldus Erwin op de website van RTV Oost.

Tickets workshop 'Creatief drukken met stencilmachines'

  • Prijs: 60,00 €
    Nog 5 items beschikbaar.
  • Prijs: 10,00 €
  • 0,00 €

  • Betaal eenvoudig met iDEAL. Na betaling ontvang je een e-mail, dit is je toegangsbewijs. Printen is niet nodig.

Serie ‘Kennismaken met een ambacht’

Als ‘museum van het maken’ wil Museum Joure het ambacht en de maakindustrie breed onder de aandacht brengen. Daarom is gestart met een serie ambachtelijke workshops voor volwassenen. De workshop Creatief Stencilen is de tweede in de reeks. De eerste workshop (Vlechten met wilgentenen) was vlot uitverkocht, dus wees er snel bij.

#MuseumJoure

Foto’s maken in een museum? Bij ons mag het. En deel ze gerust op social media. Volg Museum Joure op Instagram en Facebook.