Toegankelijkheid

Museum Joure

Museum Joure streeft ernaar om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor alle bezoekers. Hieronder lichten we verschillende aandachtspunten toe. Twijfel je over je bezoek? Neem dan (liefst op werkdag en ruim van tevoren) contact met ons op, wij kunnen je dan adviseren. Dat kan via 0513-412283, info@museumjoure.nl.

Fysieke beperking

Het museum bestaat uit 10 monumentale gebouwen op een voormalig industrieterrein. Vrijwel alle publieksruimtes zijn toegankelijk met rolstoel en rollator. Uitzondering hierop is de educatiezolder (ook wel ‘maaklokaal’ genoemd).

Om de energiekosten te beperken zijn op veel deuren deurdrangers aangebracht. Het openen van deze deuren vraagt daardoor enige kracht. Je kunt onze baliemedewerkers hiervoor om hulp vragen.

Vanwege de monumentale gebouwen moet je rekening houden met smalle deuren en drempels. Er zijn op meerdere plekken rijbanen en een lift omop/afstapjes en een trap te vermijden.

Toiletten: Er zijn op twee plekken in het museum toiletten voor bezoekers met een fysieke beperking.

Rolstoel lenen: Het museum heeft een duwrolstoel beschikbaar. Desgewenst kun je deze reserveren, neem daarvoor telefonisch contact op via 0513-412283 (of ruim van tevoren via info@museumjoure.nl).

Scootmobiel: De toegankelijkheid van het museum voor (grotere) scootmobiels is beperkt.

Parkeren: Bezoekers met een fysieke beperking kunnen parkeren op de naast het museum gelegen busparkeerplaats of op de gehandicaptenparkeerplaatsen op parkeerplaats Sinnebuorren.

Visuele beperking

Een blindenstok en blindengeleidehond zijn toegestaan in het museum.

Er is (nog) geen programma of audiotour specifiek voor bezoekers met een visuele beperking . We denken wel na over mogelijkheden daarvoor. Heb je ideeën die je met ons wilt delen? Stuur een mail naar info@museumjoure.nl of bel met 0513-412283.

Auditieve beperking

In onze zaal It Kofjelokaal is ringleiding aanwezig, die je kunt gebruiken bij bv. lezingen.

Er is (nog) geen programma specifiek voor doven en slechthorenden. We denken wel na over mogelijkheden daarvoor. Heb je ideeën die je met ons wilt delen? Stuur een mail naar info@museumjoure.nl.

Prikkelarm bezoek

Wil je graag op een rustig moment het museum bezoeken om teveel prikkels te vermijden? De drukte in het museum is erg wisselend. Op regenachtige dagen tijdens de zomervakantie kan het heel druk zijn. In de wintermaanden is het vaak veel rustiger, vooral op de vrijdag. Neem gerust contact met ons op om te overleggen over een geschikt moment voor een rustig bezoek.

Begeleiding en hulphond

Mensen die het museum niet zelfstandig kunnen bezoeken kunnen gratis een begeleider meenemen.

Hulphonden zijn van harte welkom in het museum, mits ze aangelijnd zijn.

Kinder

Kom je op bezoek met kinderen? Het museum is met een buggy goed toegankelijk. Uitzondering daarop is de educatiezolder (ook wel ‘maaklokaal’ genoemd) waar in de schoolvakanties vaak een (klein) gedeelte van de speciale kinderactiviteit plaatsvindt.

Houd er rekening mee dat het museumcomplex aan twee kanten van een straat ligt en dat een gedeelte van het complex aan het water ligt.

Er zijn op twee plekken in het museum toiletten waar je kinderen kunt verschonen. In het museumcafé is een kinderstoel beschikbaar.

Er is een doorlopende kinderactiviteit in het museum en in de vakanties is er vaak een speciaal programma. Kijk daarvoor bij ‘Met kinderen’. In het museumcafé is speelgoed aanwezig.

Toiletten

Voor bezoekers met een fysieke beperking zijn er aangepaste toiletten bij het café en bij het grutte pakhûs.

Ruimte voor het verschonen van kinderen is er in de toiletten bij het café en bij het grutte pakhûs.

De toiletten bij het grutte pakhus en de kopergieterij zijn genderneutraal.