Wist jij dat Friesland vermaard was vanwege het zilver en goud dat hier in de 19e eeuw gemaakt werd? En dat er in Joure nog steeds bedrijven zijn die in goud en zilver ‘doen’. Tijdens het Zilverweekend op 28 en 29 mei (beide dagen van 11 – 17 uur) staat die bijzondere geschiedenis centraal. Er zijn allerlei informatieve activiteiten, gezellig omlijst met muziek, schmink voor de kinderen en leuke knutselactiviteiten. Het Zilverweekend is het eerste van 8 themaweekenden en –weken die georganiseerd wordt bij de tentoonstelling NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap in Museum Joure.

Programma in het kort:
zaterdag 11-17 uur:
Demonstratie goudsmeden door Watze van der Wal
Instaprondleidingen langs zilvercollectie om 13.30 en 14.30 uur
Uitleg in de museale zilverwerkplaats
Inloopworkshop ‘zilver’ voor beginners. Maak uw eigen sieraad € 5,00
Zilverspreekuur vanaf 13.00 uur door Jan Schipper
Schminken voor kinderen; 12.00-15.00 uur
Educatie: geboortelepel maken
Bezoek aan goudsmid Watze van der Wal

zondag 11-17 uur:
Demonstratie goudsmeden door Watze van der Wal
Lezing door Hugo ter Avast over Jouster zilver en Waarom is zilver in Friesland zo bijzonder om 13.30 uur en 15.00 uur
Instaprondleidingen langs zilvercollectie om 13.30 en 14.30 uur
Uitleg in de museale zilverwerkplaats
Schminken voor kinderen; 12.00-15.00 uur
Educatie: geboortelepel maken
Muziek: De Trevira’s 13.00-15.30 uur

PS. Wie in een goudkleurig of zilverkleurig tenue naar het museum komt, mag tijdens dit weekend gratis naar binnen!

Programma Zilverweekend
Tijdens het Zilverweekend kun je op allerlei manieren kennis maken met de bijzondere geschiedenis van het Jouster zilver en goud. Op zaterdag houdt dé zilverexpert Jan Schipper een zilverspreekuur waarbij de bezoeker alles te horen krijgt over het meegebrachte zilver. Hij is met name gespecialiseerd in Fries gebruikszilver. Aanmelden via info@museumjoure.nl. Op zondag 29 mei zijn er om 13.30 en 15.00 uur lezingen door Hugo ter Avest, directeur Hannemahuis en kenner van het Friese zilver. Hij gaat in op waarom het zilver in Friesland zo bijzonder is en vertelt over Jouster zilver.
Op beide dagen wordt er verteld in de museale zilverwerkplaats en demonstreert meestergoudsmid Watze van der Wal zijn ambacht in de entree. Iedere dag om 13.00 en 14.30 is er een rondleiding langs het zilver en goud in onze wisseltentoonstelling NIEUW! en in onze vaste expositie.
Op zondagmiddag is er muziek van de Trevira’s, natuurlijk gehuld in goud- en zilver. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen zich laten schminken tot een zilveren engeltje of juist een zilverkleurige robot! Wie zin heeft om te knutselen, maakt een eigen ‘zilveren’ geboortelepel. Op zaterdag is er een inloopworkshop waarin jong en oud een eigen sieraad kan maken met het materialenpakketje.
PS. Wie in een goudkleurig of zilverkleurig tenue naar het museum komt, mag tijdens dit weekend gratis naar binnen!
Zilver in NIEUW!
Joure is van oudsher een plaats van bedrijvigheid. Hier werden onder andere klokken, koffie en thee, meubels en fietslichten gemaakt. Ook edelsmeden waren hier altijd ruim vertegenwoordigd. Ze maakten gebruiks- en siervoorwerpen zoals tabaksdozen, geboortelepels en serviesgoed. En natuurlijk de beroemde Friese oorijzers. In de tentoonstelling NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap zie je hoe het Jouster bedrijfsleven zich de afgelopen eeuwen heeft vernieuwd. Steeds andere producten, nieuwe verpakkingen en snellere manieren om te produceren. Van kleine werkplaatsen naar hightech fabrieken. Het bijzondere van Joure is dat naast die industrie er ook nog steeds ambachtslieden actief zijn. Dat geldt ook voor het zilver- en goudwerk. Het ambacht gaat juist goed samen met de nieuwste technieken als het zetten van briljanten door een robot zoals bij de Aller Spanninga trouwringen.