Expositie Gestetner stencilmachines
het facebook van vervlogen tijden
 
Kent u de Gestetner stencilmachine nog? De conciërge, de secretaris van de voetbalclub, mijnheer pastoor en de dominee, kantoren en fabrieken, vroeger werkte iedereen ermee. Ook speelde de stencilmachine  in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol, het verzet stencilde zijn krantjes. Van 13 mei tot 29 oktober 2017 zijn in Museum Joure de mooiste stencilmachines van Gestetner te zien.

Prachtige stencilmachines en toebehoren
De Hongaar David Gestetner was in 1881 de uitvinder van de stencilmachine. Een vondst, waarmee het voor iedereen mogelijk werd om snel en gemakkelijk afdrukken te maken. David Gestetner stond aan de basis van de Gestetner-fabriek die in de 20e eeuw over heel de wereld stencilmachines leverde. Vooral in de jaren 1920 – 1960 floreerde het bedrijf. Van 13 mei tot 29 oktober 2017 zijn in Museum Joure de mooiste exemplaren te zien uit de geschiedenis van deze fabriek. Natuurlijk met de materialen die bij de techniek van het stencilen horen, zoals de overbekende stencils (moedervellen) en de correctielak met de karakteristieke geur.

Machines met een verhaal: van verzetskrant tot Communistische Partij
In de tentoonstelling is niet alleen de ontwikkeling van de stencilmachine te zien. Ook het verhaal van de gebruikers wordt verteld. Zo is het stencilapparaat van de Communistische Partij Nederland te zien waarop de partij zijn pamfletten maakte. En natuurlijk is te zien hoe het verzet in de Tweede Wereldoorlog zijn krantjes maakte op een stencilmachine.

Initiatief van stencilfanaat Erwin Blok en oud-vertegenwoordiger Tijn van Beek
Stencilfanaat Erwin Blok en oud-vertegenwoordiger van Gestetner Tijn van Beek hebben het initiatief voor deze tentoonstelling genomen. De stencilmachines in Museum Joure zijn onderdeel van de verzameling van Erwin Blok. Deze stencilfanaat verzamelt niet alleen Gestetner stencilmachines, maar restaureert ze ook èn werkt nog steeds met de machines. Met veel plezier experimenteert hij met de mogelijkheden van deze prachtige apparaten. Dat blijft niet onopgemerkt. Erwin Blok wordt inmiddels over de hele wereld gevraagd om workshops stencilen aan kunstenaars en grafici te geven. Na workshops in Maastricht, Istanboel, Milaan, Parijs en Berlijn volgen ook nog enkele workshops in Joure. Het gemaakte werk is uiteraard ook in Museum Joure te bekijken.