Nieuwe vrijwilligers gezocht bij
· Museumwinkel De Witte Os

· Ontvangstbalie Museum Joure

· Horecavoorziening het Koffie- en Theehuis

· Tuinman/-vrouw bij het Museum

· Historysk Wurkferbân Skarsterlân

Museumwinkel De Witte Os (minimaal 2 dagdelen p/w, ook weekenden)
Museumwinkel De Witte Os is een begrip in Joure en omgeving. Een bezoeker vertelde: “Het is net of je bij het binnenstappen van de winkel een stap terug doet in de tijd. In ‘De Witte Os’ proef je de sfeer van rond 1900. De winkel is helemaal in stijl ingericht, de producten passen daar prachtig bij én de heel behulpzame bediening is in gepaste kleding.”
Als vrijwilliger

help je de klanten in de winkel, je pakt cadeautjes in, je weegt bestellingen af en je rekent af. Tijdens de stille uurtjes pak je bijvoorbeeld koffie, thee en snoepjes in, je maakt cadeautjes, je maakt even een stukje van de winkel schoon, etc. ’s Middags sta je meestal samen in de winkel, ’s ochtends meestal alleen.
Lijkt het je leuk om bij onze mooie museumwinkel aan de slag te gaan? We zetten even de dingen op een rijtje waar je rekening mee moet houden.
We verwachten dat je:
– gastvrij en behulpzaam bent, maar ook praktisch en zelfstandig kunt werken. Het is belangrijk dat je precies bent en de afgesproken (inpak)procedures nauwkeurig volgt.
– met de moderne kassa leert werken en het pand leert openen/sluiten.
– minimaal 2 dagdelen per week werkt, in de zomermaanden wat meer.
– ook regelmatig een dagdeel in de weekenden werkt (ca. 1 keer in de 2 a 3 weken).
– dat je in de zomermaanden normale vakantieperiodes aanhoudt (van enkele weken, niet van enkele maanden….).
– niet voor een korte periode vrijwilligerswerk wilt doen, maar de intentie hebt om dat voor een langere tijd (bv. enkele jaren) te doen.
Tijdens de inwerkperiode van ca. 2 maanden loop je mee met verschillende ervaren vrijwilligers die ervoor zorgen dat je alle kneepjes van het vak leert kennen.

Ontvangstbalie Museum Joure (minimaal 1 dagdeel per 4 weken, op zaterdag of zondag)
Als vrijwilliger bij de balie ben je de gastheer/gastvrouw van het museum. Alle bezoekers komen bij je langs. Je ontvangt de mensen hartelijk, rekent de toegangskaartjes af en maakt de bezoekers een beetje wegwijs en maakt een praatje. Al doende leer je steeds meer over de collecties die in het museum te zien zijn: Douwe Egberts, de klokken, de geelgieterij, het zilver en het koper en de drukkerij.
Op dit moment zoeken we specifiek vrijwilligers voor de weekenden. Je werkt dan samen met een andere vrijwilliger in het museum en draait dus een dagdeel het hele museum! Lijkt het je leuk om bij balie aan de slag te gaan? We zetten even de dingen op een rijtje waar je rekening mee moet houden.
We verwachten dat je:
– gastvrij en behulpzaam bent, maar ook praktisch en zelfstandig kunt werken. Het is fijn als je een beetje kunt improviseren.
– met de moderne kassa leert werken en de panden leert openen/sluiten.
– minimaal 1 dagdeel op zaterdag of op zondag per 4 weken werkt, in de zomermaanden eventueel wat meer.
– dat je in de zomermaanden normale vakantieperiodes aanhoudt (van enkele weken, niet van enkele maanden….).
De eerste keren loop je mee met een of meer ervaren vrijwilligers die ervoor zorgen dat je alle ins en outs van dit werk leert. En in geval van nood kun je de achterwacht bellen. Na een aantal weken evalueren we of het werk van beide kanten goed bevalt.

Horecavoorziening het Koffie- en Theehuis (min. 1 dagdeel p/w, plus zo nu en dan in het weekend)
Het Koffie- en Theehuis is gevestigd in de oude woonkamers van de familie De Jong, de vroegere eigenaren van de firma Douwe Egberts. Een enthousiaste groep vrijwilligers zorgt ervoor dat het koffiehuis zes dagen per week geopend is. Natuurlijk schenken de mensen in het Koffiehuis een lekker vers gezet kopje koffie of thee, bruine koek erbij of een vers gebakje van de bakker. Er zijn veel vaste klanten, maar ook veel groepen.
We verwachten dat je:
– gastvrij en behulpzaam bent, maar ook praktisch en zelfstandig kunt werken.
– lichamelijk zo gezond bent dat je goed met een dienblad kunt lopen.
– met de moderne kassa leert werken en het Koffie- en Theehuis leert openen/sluiten.
– leert werken met moderne (automatische) koffiemachines en die ook leert schoonmaken.
– wekelijks 1 dagdeel werkt (op donderdagmiddag of vrijdagochtend) en minimaal 1 dagdeel op zaterdag of op zondag per 4 weken, in de zomermaanden eventueel wat meer.
– dat je in de zomermaanden normale vakantieperiodes aanhoudt (van enkele weken, niet van enkele maanden….).
In het Koffie- en Theehuis werk je altijd samen. Als ‘nieuweling’ werk je de eerste weken/maanden met een ervaren kracht. Na een aantal weken evalueren we of het werk van beide kanten goed bevalt.

Tuinman/-vrouw (min. 1 dagdeel per week)
Museum Joure heeft een prachtige grote tuin met mooie bomen en het is dan ook heerlijk zwerven door de panden en door de tuin. Voor het grote onderhoud zetten wij een hovenier in, daarnaast hebben we een klein clubje tuinmannen, dat ervoor zorgt dat de tuin netjes blijft, bv. door te wieden, te vegen, etc. We zoeken nog enkele vrijwilligers die ons clubje willen versterken.
We verwachten dat je:
– zo mogelijk wekelijks een dagdeel aanwezig bent
– zelf ziet waar de tuin wat onderhoud nodig heeft en dan het initiatief neemt.

Historysk Wurkferbân Skarsterlân
Op de zolder van het Johannes Hesselpakhuis is een Studieruimte ingericht, waar het Historysk Wurkferbân Skarsterlân doet onderzoek naar de rijke geschiedenis van de regio. De werkgroep bestaat uit vrijwilligers uit Joure en de omliggende dorpen. Het HWS brengt het tijdschrift ‘Ut eigen gea’ uit met artikelen over de historie van Skarsterlân. De enthousiaste groep maakte tentoonstellingen over historische onderwerpen als de Jouster Toer en de Midstraat. Ook houden zij interviews met inwoners van Skarsterlân.

We zoeken bij het Historysk Wurkferban Skarsterlan vrijwilligers die:
– kennis hebben van de plaatselijke geschiedenis, van Joure en de oude gemeente Skarsterlân
– passie hebben voor documentatie/uitpluizen
– nauwkeurig zijn en liefst ook zelfstandig kunnen werken
– minimaal 1 dagdeel/week beschikbaar zijn
– feeling hebben met website bewerken
– een redelijke kennis hebben van het werken met computers
– kunnen samenwerken met andere HWS-leden
– Specifiek zoeken we ook iemand die het systeembeheer voor onze HWS-computers kan doen.
Het HWS bestaat uit verschillende subgroepen:
– Fotogroep, werkzaamheden: het verzamelen, digitaliseren en archiveren van foto’s van Joure en omstreken.
– bibliotheek-groep, werkzaamheden: het archiveren van de boeken van alle afdelingen van het museum door beschrijving en vastlegging in een zoeksysteem.
– documentatie-groep, werkzaamheden: het archiveren van documenten door beschrijving en vastlegging in een computer-zoeksysteem.
– beeld en geluid-groep, werkzaamheden: het verzamelen van materiaal met beeld en geluid, het bewerken hiervan en het archiveren door beschrijving en vastlegging in een zoeksysteem. Films vertonen.
– internet-groep (ICT), werkzaamheden: het bijhouden van het HWS-deel van de museumsite. Tevens is deze groep belast met het beheren van hard- en software van de door het HWS gebruikte computers. Het beheren van de website “Joure blikt terug”.
– Ut Eigen Gea-groep, werkzaamheden: het verlenen van ondersteuning aan de stichting “Ut Eigen Gea”. Het meewerken aan de periodieke uitgifte door deze stichting van het blad “Ut Eigen Gea”.
– Monumentengroep
– Interviewgroep
– Gildegroep (historische rondleiding door Joure)