Expositie verlengd! Tot en met 12 februari 2017 (i.p.v 22 januari) exposeren Hanneke Staal en Wilma Raadsveld in it Binnenplak van Museum Joure. In de tentoonstelling zijn foto’s en aquarellen te zien, die geïnspireerd zijn door het uitzicht van de ramen in de prachtige gebouwen van Museum Joure. Museum Joure is gevestigd in tien monumentale gebouwen, variërend van oude pakhuizen en fabriekjes tot het oude woon/bedrijfspand en het eerste winkeltje van Douwe Egberts. Samen waren deze panden vroeger het oudste industrieterrein van Joure.

Hanneke Staal en Wilma Raadsveld uit Joure zijn al vele jaren vrijwilligsters in Museum Joure. Ze werken aan het samenstellen van exposities, zijn actief lid van het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân (HWS) en daarnaast fotografeerde Hanneke een groot deel van de museumcollectie. Hanneke Staal is bovendien enthousiast fotografe en Wilma Raadsveld heeft zich toegelegd op tekenen en schilderen. Beide dames kregen steeds meer oog voor de prachtige contouren van de ramen in de gebouwen met het uitzicht over daken en tuinen. De ramen vormen zo een niet weg te denken onderdeel van het museum. Het plan ontstond om die ‘ramen-collectie’ vast te leggen in foto’s en aquarellen.

De expositie is te zien in it Binnenplak, de vrij toegankelijke expositieruimte van Pand 99. Ingang via Midstraat nummer 99 of de achteringang vanaf de Geelgieterstraat. Daar is ook het fraaie Koffie- en Theehuis van het museum.

De tentoonstelling sluit aan bij de expositie ‘NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap’, die een jaar lang in Museum Joure te zien is. In deze tentoonstelling zie je hoe het Jouster bedrijfsleven zich de afgelopen twee eeuwen heeft vernieuwd. In It Binnenplak is gedurende dit jaar een serie van 4 tentoonstellingen te zien over de ontwikkeling van het Joure in de afgelopen 200 jaar. Deze tentoonstelling is de derde in deze reeks.

Museum Joure viert in 2016 haar 40-jarig jubileum. Ooit is het museum begonnen in het oude pakhuis van Douwe Egberts. Inmiddels is het uitgegroeid tot een omvangrijk museumcomplex, bestaande uit 10 oude industriële panden in het centrum van Joure. Museum Joure laat de geschiedenis van Douwe Egberts zien en toont ambachten die voor Joure belangrijk zijn geweest, zoals het geelgieten, het koperslaan en natuurlijk het klokken maken.