In het Auditorium van Museum Joure hangen van 31 maart tot en met zondag 11 mei 2014 schilderijen en tekeningen van de bekende Jouster Marten Buis ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag.

Marten Buis werd op 30 maart 1914 geboren in Duitsland, waar zijn, uit Joure
afkomstige, ouders werkten. Al snel keerden zij terug naar Joure. Marten volgde in Amsterdam een opleiding tot tekenleraar. Daarna ging hij aan de slag als etaleur. In zijn vrije tijd deed hij veel aan reclametekenen en tekenen voor de krant. Omdat het tekenen teveel kostte en te weinig opleverde, richtte Marten Buis zich na de geboorte van zijn kinderen voornamelijk op het etaleren. Later kwam daar de antiekhandel bij.
Op 64-jarige leeftijd kreeg hij een hernia, waardoor etaleren niet meer mogelijk was. Daardoor kreeg hij tijd voor zijn oude liefde; tekenen en schilderen. Voor veel mensen maakte hij toen in opdracht tekeningen van hun woning of oud-Joure. In 1991 kwam een boek van zijn hand uit: ‘Binnenpaden en Buienbeentjes in de oude Vlecke Joure’. Hierin schetste hij met tekeningen en verhalen een beeld van oud-Joure. Op 80-jarige leeftijd overleed hij, maar hij leeft voort in zijn werk.
In het Auditorium staan de vele geschilderde en getekende plekjes in Joure centraal: de Torenstraat met ophaalbrug, de molens, de Jouster Toer en vele andere herkenbare plaatsen. Bovendien zijn er zelfportretten te zien, eentje staand op de authentieke ezel, die Buis meenam naar het veld.