Ontdek heel Europa in een klein stukje Friesland

Het nationale Open Monumentenweekend op 8 en 9 september heeft als thema ‘In Europa’ en dat merk je tijdens het feestelijke programma in Joure. Hier maak je kennis met allerlei invloeden vanuit Europa op de wijze van bouwen in Joure en omstreken. Op beide dagen vinden er tussen 13.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten plaats, met als centrum Museum Joure. Dit museum bestaat uit wel 10 monumenten! Bijzonder is de fraaie fotopresentatie van het HWS die doorlopend in Museum Joure te zien is en waarin bijzondere details van monumenten in Joure en omstreken – die je bij snelle beschouwing niet opvallen – voor het voetlicht worden gebracht.

Programma Open Monumentenweekend in Museum Joure

 • Doorlopende activiteiten, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.
  • de normaal niet toegankelijke salons en de ‘mooie kamer’ van de familie De Jong (de eigenaren van Douwe Egberts) zijn geopend. De kamers hebben prachtige schouwen, mooie plafondschilderingen en zijn ingericht met authentiek meubilair, waar je vaak invloeden vanuit andere Europese landen goed aan kunt afzien;.
  • Doorlopende fotopresentatie over monumentale gebouwen in Joure en omstreken door het Histoarysk Wurkferban.Skarsterlân. Met (detail)foto’s worden prachtige elementen belicht van bekende gebouwen zoals de St. Nicolaaskerk in St. Nicolaasga, het voormalige postkantoor in Joure en scheepswerf De Helling.
  • Korte rondleidingen langs de Europese invloeden in de Friese staartklokken-collectie van Museum Joure.
  • Demonstraties van de koffiebrander en de drukkers, zij vertellen ook graag over de verschillen in smaak in verschillende Europese landen!
  • Kinderprogramma Oan it Wurk!
 • Zaterdag 14.30: Concert Accordéon Mélancolique in de nieuwe ruimte It Kofjelokaal van Museum Joure.
 • Zondag 14.30: lezing Ineke den Hollander over de invloed vanuit Europa op het interieur door de eeuwen heen.

Tijdens het Open Monumentenweekend zijn deze activiteiten en het gehele museum toegankelijk voor de helft van de normale prijs, voor volwassenen € 3,50 i.p.v. € 7,00 en voor kinderen € 1,75 i.p.v. € 3,50. De entree is inclusief een kopje koffie of thee of een glas ranja!

Programma Open Monumentenweekend buiten Museum Joure

Naast Museum Joure doen er ook nog verschillende andere monumenten mee aan dit weekend, waaronder de Jouster Toer en de Hobbe van Baerdtkerk. De geopende monumenten zijn herkenbaar aan de geel-blauwe vlag.