Open Monumentenweekend bij Museum Joure

plekken van plezier…

Het nationale Open Monumentenweekend op 14 en 15 september heeft als thema ‘Plekken van plezier’ en dat merk je tijdens het vrolijke programma in Museum Joure. Hierin staat de Jouster Merke en de expositie De Kunst van het Genieten centraal. Beide dagen is er van 13.00 tot 17.00 uur een speciaal programma voor de Open Monumentendagen. Sommige activiteiten zijn gratis, bij andere activiteiten kunt u tegen gereduceerd tarief naar binnen.  

Gloednieuwe expositie ‘De kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’

Op 14 en 15 september kunt u van 13.00 – 17.00 uur tegen gereduceerd tarief de gloednieuwe expositie ‘De kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’ bezoeken. Hier zie je hoe in de 18e eeuw door de ‘rich and famous’ uitgebreid genoten werd van net geïntroduceerde producten zoals koffie, thee en tabak. Tijdens het Open Monumentenweekend is van 13.00 tot 17.00 het museum toegankelijk voor de helft van de normale prijs, voor volwassenen € 3,75 i.p.v. € 7,50 en voor kinderen € 1,75 i.p.v. € 3,50. De entree is inclusief een kopje koffie of thee of een glas ranja!

Film Jouster Merke

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september laat het Histoarysk Wurkferbân van 13.00 – 17.00 uur een ca. 30-minuten durende film zien van de Jouster Merke. Prachtige nostalgische beelden van de jaren 1957 tot en met 2010, van kermisattracties die al niet meer bestaan, bekende standwerkers, schilderachtige straatartiesten en natuurlijk vele (oud)Jousters. Op zaterdag is deze film te zien in It Kofjelokaal (entree gratis) en op zondag op de studiezolder van het HWS (entreeprijs museum, dit weekend 50% korting).

Lezing ‘De cultuur van het pijproken’

Op zondag 15 september geeft om 15.00 uur dhr. Cor Crans (voorzitter Ned. Fed. voor Pijprokers) een lezing over het immaterieel erfgoed De cultuur van het pijproken. Met de komst van tabak in de 17e, 18e eeuw ontstond er een ware cultuur rond het pijproken, een ontwikkeling in tabakspijpen, soorten tabak en tabaksdozen. De pijp is bijna uit het straatbeeld verdwenen maar was eens een heel algemeen accessoire van voornamelijk de man. Ontdek de verhalen achter deze cultuur. Vooraf is er gelegenheid om de expositie te bezoeken. De entreeprijs voor de lezing, inclusief het bezoek aan het museum èn een kopje koffie of thee is € 3,75 voor volwassenen.

Programma buiten Museum Joure

Naast Museum Joure doen er ook nog verschillende andere monumenten in de gemeente mee aan dit weekend. De toegankelijke monumenten herkent u aan de bekende geel-blauwe vlag.

Gratis parkeren bij het museum

Het museum ligt op een monumentaal industrieterrein, pal achter de Midstraat. Parkeren kan gratis op parkeerterrein Sinnebuorren naast het museum.