Museum Joure voor bussenbeurs  (18)_bewerkt-2
Meesterbrander brandt nieuwe koffiespecialty ‘Batavia 1753’ voor De Witte Os, de museumwinkel van Museum Joure.

De meester-koffiebrander van Museum Joure – Sipke de Schiffart – brandt met zijn collega’s vanaf woensdag 30 september regelmatig een nieuwe koffiespecialty. De koffiespecialty wordt in kleine hoeveelheden in het museum gebrand en in de museumwinkel De Witte Os verkocht onder de naam ‘Batavia 1753’. Het betreft een traditioneel gebrande 100% arabica-koffie uit Java.

Museum Joure is gevestigd in 10 oude industriële panden in het centrum van Joure. Het wereldconcern Jacobs Douwe Egberts is in deze panden begonnen. Museum Joure laat de geschiedenis van Douwe Egberts zien en toont ambachten die voor Joure belangrijk zijn geweest, zoals het geelgieten, het koper slaan en het klokken maken.

Enkele vrijwilligers van het museum – waaronder oud Douwe Egberts-man Sipke de Schiffart – branden in het museum regelmatig kleine hoeveelheden koffie, op traditionele wijze met een echte klassieke Probat koffiebrander. Na een reis naar Java kwam De Schiffart op het idee om in het museum ook specialty-koffies te branden, zoals een hoogwaardige 100% arabica-koffie uit Java.

De naam Batavia 1753 refereert aan het jaartal waarin Douwe Egberts met zijn winkel begon. Voordat hij zijn winkel startte voer hij op een schip dat onder andere handel dreef met Oost-Indie. Daar was in 1695 de eerste koffie op Java aangeplant. Dat bleek erg succesvol. De nieuwe drank koffie werd dan ook opgenomen in het assortiment van het winkeltje van Douwe Egberts, De Witte Os.

Het huidige winkeltje De Witte Os is onderdeel van Museum Joure. Het is een prachtige nostalgische winkel waar allerlei koffies, theesoorten, nostalgisch snoep en andere nostalgische producten. Vanaf 1 oktober is in de winkel de nieuwe specialty ‘Batavia 1753’ te verkrijgen.