Op dinsdag 13 september om 15.30 geeft Melle van der Goot een lezing over het vervoer in Fryslân vanaf 1516 tot heden. Het verhaal begint met een kleine tjalk en gaat onder andere verder via de postkoets en stoomboot uiteindelijk naar de bus.De lezing start om 15.30 in It Kofjelokaal van Museum Joure. Entree is € 8,00 bij de voorverkoop en € 8,50 aan de balie van de VVV,  inclusief toegang tot het museum en een kop koffie/thee. De lezing wordt georganiseerd door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân.

Het  bus-museum van Melle is gevestigd in Ruigahuizen. Er zijn honderden modellen van DAF vrachtwagens en ZWH bussen te zien. Daarnaast staan er veel vitrines met allerlei materiaal op het gebied van vervoer. De verzameling werd steeds groter en leidde tot een klein museum aan huis, op afspraak te bezoeken. Tijdens zijn jeugd reisde Melle met de ZWH bus naar school. Jaren later in 2002 bezocht hij een ruilbeurs. Daar kwam hij allerlei materiaal tegen over de ZWH bus. Dat werd het begin van zijn verzameling.

Een verzoek om de geschiedenis van de Zuid West Hoek vast te leggen resulteerde  zelfs in een boek over de ZWH bus, wat hij in 2004 met hulp van zijn vrouw samenstelde:  ‘De ZWH bus’ .  Het werd een groot succes.In 2014 verscheen zijn tweede boek ‘Met de LABO door Noord Oost Friesland’. Daarop volgde op verzoek van een vriend een derde boek:  ‘Op reis met de NTM’ in 2019.Mochten er mensen zijn die spullen hebben welke met vervoer te maken hebben en die er vanaf willen, dan is het bij Melle van der Goot altijd welkom.