Uitreiking kopperprent 2013Al meer dan 30 jaar is het in Friesland een hele goede gewoonte dat in januari grafische ondernemers bijeen komen om elkaar informeel te ontmoeten en tijdens die gelegenheid wordt dan traditioneel de Kopperprent gepresenteerd.

De afgelopen jaren zijn de volgende prenten gepresenteerd:
1. Gerard de Lange en mededrukkers op uitnodiging van het Fries Grafisch Museum (FGM)
2. Titi Zaadnoordijk op uitnodiging van het Fries Grafisch Museum
3. Prent van Brändle en Ten Hoeve op uitnodiging van het FGM en de prent van Gerard de Lange
4. Titi Zaadnoordijk, Joop Visser en Kestutis op uitnodiging van het FGM en wederom de prent van Gerard de Lange.

Voor 2014 is er door de vrijwilligers van het Fries Grafisch Museum een nieuwe prent vervaardigd.

De feestelijke bijeenkomst wordt gehouden op zondag 12 januari om 14.00 uur: na de ontvangst, de traditionele kopper-rede, de onthulling en overhandiging van het 1ste exemplaar is er tot 17.00 uur voldoende gelegenheid tot een bezoek aan Museum Joure waarin het Fries Grafisch Museum is gevestigd en het informeel samenzijn.

Tevens worden er 2 nieuwe exposities geopend: in het Auditorium is een tentoonstelling van de Letterpress Workers (LPW): een internationale beweging van mensen die gefascineerd zijn van het ontwerpen en zetten van boekdrukvormen, die gedurende een meerdaagse workshop samen aan een gemeenschappelijk project gewerkt hebben. Letterpress Workers (LPW) bedachten een thema geïnspireerd door de plek waar ze werkten, in de buurt van Milaan.

In het Grafisch Kabinet is een tentoonstelling van 2 leden van stichting Grafisch Atelier Kampen: Geerten Sterk en EstherJBos, beide beeldend kunstenaars zijn in 2008 afgestudeerd bij ArtEZ, Zwolle.