Bezoekers van Museum Joure kunnen hun gratis kopje koffie of thee deze zomer op een bijzondere plek bestellen: bij het nieuwe mobiele koffiekeetje in de tuin van het museum. Het donkerrode koffiekeetje is ontworpen en gemaakt door Feike de Jong, ruimtelijk ontwerper uit Balk.

Iris Nutma, directeur van Museum Joure vertelt: “Koffie en thee spelen in ons museum een belangrijke rol. Daarom is een gratis kopje koffie of thee bij de entreeprijs inbegrepen. Maar ons museumcafé is te klein om op drukke dagen alle museumbezoekers te ontvangen, zeker nu we rekening moeten houden met de coronamaatregelen. In 2020 hebben we daarom een geïmproviseerde koffiekraam voor ‘coffee to go’ in de tuin gemaakt. Dat was een groot succes. Bezoekers haalden hun kopje en zochten in de tuin een mooi plekje om het op te drinken.”

Het museum gaf in het voorjaar aan ruimtelijk ontwerper Feike de Jong uit Balk de opdracht een mobiel koffiekeetje te maken, om van daaruit de koffie en thee ‘to go’ te kunnen schenken. De Jong liet zich bij het ontwerp inspireren door de Friese klokken in de collectie van Museum Joure. Vooral van boven zie je de gelijkenis met een klok. De Jong bouwt vaak grote, al dan niet functionele installaties, meestal van hout. Dat geldt ook voor het koffiekeetje

“Door een bijdrage uit het Kickstartfonds was het mogelijk om dit mooie koffiekeetje te laten bouwen,” vertelt Nutma. “We zijn superblij met het resultaat.” Vrijwilliger Jenny Kuindersma valt haar bij: “Het koffiekeetje, ik noem het de ‘koffieklok’, zit heel vernuftig in elkaar, met een fijne toonbank en werkbank, koelkast en een lekker bankje om even te zitten als het rustig is. Het is heerlijk om hier te werken en nog fijner om hier een kopje koffie te halen.”