Begin november vond voor de zesde keer het openingsweekend van ‘Ovengevormd glas’ plaats op drie locaties. Het sculpturaal werk van ovengevormd glas blijft t/m 30 december nog op twee locaties te zien èn te koop: in Museum Joure en bij Galerie Reinaerde in Langweer.

Van meer dan 35 glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn glazen sculpturen te zien die, anders dan geblazen glas, in ovens in mallen worden gevormd. Deze techniek is enigszins vergelijkbaar met het gieten van bronzen beelden. Het resultaat is afhankelijk van het materiaal waarvan de mal wordt gemaakt (zand, gips, keramiek), maar ook van hoe lang en hoe warm het glas wordt gestookt.

Omdat elke glaskunstenaar ook nog eens een eigen stijl heeft, is er een grote verscheidenheid aan beelden. Veel daarvan zijn nog nooit in Nederland te zien geweest, of zelfs speciaal voor deze expositie gemaakt.

Ovengevormd glas is een bijzondere glaskunstdiscipline. Het is de combinatie van een technisch ambacht met creativiteit:

– Wat doet glas bij welke temperatuur en hoe maak je daar gebruik van, is een deel van dat technische. Daarbij komt het kunnen bedienen van ovens, zaag- slijp- polijst en zandstraal-apparatuur en het kunnen werken met de verschillende materialen om mallen van te kunnen maken: zoals zand, gips, alginaat, siliconen en keramiek.

– Creativiteit laat een enorme verscheidenheid aan sculpturen ontstaan. Glas dat zo breekbaar is, maar toch ook sterk, kan worden gevormd tot tere beeldjes en robuuste sculpturen, kan licht vangen, kleuren en verspreiden.

De locaties zijn in het weekend van 4 en 5 november geopend van 11-17 uur. De entree in dit weekend, inclusief catalogus en een gratis kopje koffie/thee bij museum Joure bedraagt €10 p.p. Tijdens het weekeinde is er de mogelijkheid om met de aanwezige kunstenaars te praten over hoe de werken zijn gemaakt. Op zondagmiddag om 15.00 uur geeft de Deense glaskunstenaar Lene Bodker in het museum een Engelse lezing over haar werk.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.ovengevormdglas2017.nl/

Lezing Lia koster over haar werk: 12 november om 15.00, kosten zijn €9,50 incl. toegang tot het museum.

Lezing Steef Hendriks over glas bewerken en over de verkooptentoonstelling Ovengevormd Glas: 19 november om 15.00, kosten zijn €9,50 incl. toegang tot het museum.