Tijdens de herfstvakantie (regio Noord) organiseert Museum Joure van maandag 18 t/m vrijdag 22 oktober De Maakfabriek voor kinderen van ca. 8 tot ca. 14 jaar. Deze keer ga je aan de slag met metaal. Je maakt je eigen Tiereletangel, een soort ‘windorgel’. Eerst neem je natuurlijk een kijkje bij de mooiste metalen voorwerpen in het museum en dan ga je zelf aan het werk. Het metaal met een hamer in model kloppen, bewerken met ponsen of solderen, je kunt het allemaal uitproberen.

Let op: Voor de Maakfabriek moet je van tevoren online kaartjes voor het museum kopen (€ 5 per kind). Entree voor volwassen ouders/begeleiders is zoals gewoonlijk (€ 8,00 inclusief koffie/thee bij online boeken), entree voor jongere broertjes en zusjes en kinderen die niet mee willen doen aan de Maakfabriek is € 3,50. 

Praktisch of pronken

Deurkrukken, theekannen, vorken en lepels, sieraden en bloempotten, machines en verpakkingen, allerlei spullen werden en worden van metaal gemaakt. In Museum Joure vind je daar mooie voorbeelden van. Soms zijn de objecten heel eenvoudig en praktisch en soms prachtig bewerkt en alleen gemaakt om te bewonderen.

Lekker solderen, buigen, zagen en ponsen

Er zijn allerlei verschillende soorten metaal, met verschillende eigenschappen en er zijn ook nog allerlei manieren om dat metaal te bewerken. Tijdens de Maakfabriek mag je met hulp van de museumdocenten zelf lekker experimenteren. Hoe kun je metaal knippen, zagen en snijden? Wat zijn manieren om van een vlakke plaat een 3D-object te maken? En wanneer maakt je Tiereletangel het mooiste geluid? Solderen, buigen, zagen, ponsen. Met metaal kun je alle kanten op!

Practical info

De Maakfabriek in de herfstvakantie wordt georganiseerd op 18 t/m 22 oktober. Er zijn geen speciale starttijd, maar je moet wel van tevoren boeken. Er geldt een aantal speciale regels:

  • Children who wish to participate in the Make Factory will only be allowed into the museum if an adult also accompanies them to the museum.
  • When crowded, there is no room in the Making Room for parents/guardians and younger siblings. We ask them to wait elsewhere in the museum complex until the Make Factory participant is finished.