De geur van drukinkt, stoere drukpersen en kasten vol met de prachtigste lettertypes en drukcliché’s, dat vind je allemaal in Museum Joure tijdens de drukkerijdagen op 7 en 8 januari. De specialisten van het Fries Grafisch Museum staan het hele weekend klaar om je alles te vertellen over de techniek van het drukken. Liever zelf doen? Natuurlijk kun je ook aan de slag! Beide dagen is er bovendien muziek van de Martino’s en op zondag toont Magic Joop zijn kunsten. Het museum is beide dagen van 11 tot 17 uur geopend.

Programma
Drukkerijen zijn eeuwenlang de belangrijkste bron van kennis geweest. Naast boeken en kranten drukten ze natuurlijk ook verpakkingen en reclame. Tijdens de Drukkerijdagen in Museum Joure ontdek je die rijke geschiedenis en de mooie techniek van de grafische sector. Je ziet een drukpers in werking, je mag zelf drukken met een handdrukpers en kunt experimenteren met het zetten van letters in een zethaak. De experts van het Fries Grafisch Museum vertellen graag over het werk in een ouderwetse drukkerij en het verschil met de hedendaagse offset-drukkerijen. Het verschil is ook te zien tussen twee soorten reclamedrukwerk, van oud Douwe Egberts-drukwerk tot theateraffiches uit het begin van dit millennium.

Kinderen kunnen een verhaal schrijven op een ouderwetse typemachine en kunnen hun eigen krant maken. De Martino’s zijn aanwezig en zorgen op beide dagen voor heerlijk vrolijke muziek. De Martino’s zijn Mariska Snakenborg voor dans en vertier, Trienke Hoogenberg voor zang en mandoline en Sido Martens voor zang en gitaar. Goochelaar Magic Joop zorgt op zondagmiddag voor bijzondere illusies en verrassende acts.

Fries Grafisch Museum en de Kopperprent
Museum Joure organiseert het Drukkerijweekend samen met het Fries Grafisch Museum. Dit is een zelfstandige stichting die een ruimte huurt bij Museum Joure. De ruimte is ingericht als een werkende boekdrukkerij zoals je die veel zag rond 1900 in middelgrote plaatsen. De vrijwilligers van de stichting maken hier nog regelmatig werk op de ouderwetse manier, met ontwerpen gebaseerd op losse letters en ‘cliché’s en gedrukt op de oude persen. Een prachtig ambacht dat hen zeker is toevertrouwd, want de vrijwilligers van het Fries Grafisch Museum komen grotendeels uit de grafische sector.

Op zondag 8 januari reikt het Fries Grafisch Museum de jaarlijkse Kopperprent uit, dit jaar aan Leo Dijkstra. De kopperprent is dit jaar helemaal in het thema theateraffiches gemaakt.