Crowdfunding om ‘koffiekunstwerk’ naar Joure te halen

Juli 2019

Na de Friese elf steden, krijgt ook Joure een kunstwerk van internationale allure. Tenminste, als het aan de stichting Jouster Koffiepot ligt. Deze doet er alles aan om kunstwerk ‘Kaskade’ van de bekende beeldhouwer Klaas Gubbels een thuis te geven in het park naast Museum Joure. 

“De gestapelde, rode koffiepotten die je in het werk herkent, passen natuurlijk nergens zo goed als hier, op de bakermat van Douwe Egberts”, aldus Anne Sjoerd Heegsma en Frans Tolsma, beide bestuursleden van Stichting Jouster Koffiepot.

Herkenningspunt centrum

Het zes meter hoge werk van Gubbels zou in meerdere opzichten veel voor Joure kunnen betekenen. Iedereen kent de kop en schotel bij de rotonde, die je welkom heten op de bakermat van Nederlandse koffie. Met het kunstwerk van Gubbels in het centrum ontstaat er een verbinding tussen beide, een ‘koffie connectie’, maar bovenal een niet te missen herkenningspunt dat tot de verbeelding spreekt, voor Jousters én toeristen.

Joure op de culturele kaart

Iris Nutma, secretaris van de stichting en directeur van Museum Joure denkt dat het werk Joure op de (inter)nationale, culturele kaart kan zetten. “Kaskade heeft alles om een cultureel icoon voor Joure te worden, vergelijkbaar met de fonteinen in de elf steden: de imposante verschijning, de sterke connectie met de identiteit, en natuurlijk de schoonheid van het werk zelf. Daar wil je toch je bruidsreportage laten maken?”

Joure logisch thuis voor Kaskade

Het idee om Kaskade naar Joure te halen kwam van wijlen Thom Mercuur. Hij vroeg de huidige eigenaar, de Amsterdamse Stichting ArtZuid, om het werk een permanente plek te geven in Joure, dé koffieplaats van Nederland. Die voelde daar veel voor en benaderde gemeente De Fryske Marren. De gemeente was enthousiast, net als Jacobs Douwe Egberts, Museum Joure en bedrijven die Joure een warm hart toedragen. 

Meer over Klaas Gubbels >