Ruik de geur van inkt en vers gebrande koffie. Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Bewonder de ingenieuze theepakmachine en de prachtige stencilmachines. En laat je kinderen een theezakje maken, koffiebonen malen en heerlijk schommelen. Elke donderdag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur.
 
Iedere donderdag echte vakmannen aan het werk!
Op donderdagmiddag in juli en augustus staan in Museum Joure de ambachtslieden paraat om u het oude vak te laten zien.

  • Het is altijd weer een lust voor het oog om te zien hoe de theepakker er voor zorgt dat de theepakjesmachine draait. Alle raderen grijpen in elkaar om een theezakje met nietje en touwtje te maken.
  • In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger.
  • De werking van het stencilapparaat wordt getoond en uitgelegd door verzamelaar en stencilfanaat Erwin Blok, die eveneens de objecten heeft aangedragen voor de zomertentoonstelling: Gestetner Stencilmachines.
  • Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra.
  • Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander
  • Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt.

Voor de demonstratiedagen betaalt u geen toeslag, maar de gewone entreeprijs van het museum (€ 6,50 voor volwassenen, incl. een kopje koffie of thee).
 
Museum Joure, 10 gebouwen vol met vakwerk
In 1976 is Museum Joure begonnen in het oude pakhuis van Douwe Egberts. Inmiddels is het uitgegroeid tot een omvangrijk museumcomplex, bestaande uit 10 oude industriële panden. Daarin ontdek je geschiedenis van Douwe Egberts en natuurlijk de ambachten die voor Joure belangrijk zijn geweest, zoals het geelgieten, het koper slaan en het klokken maken.