Museum vol ambachten

Museum Joure

De passie voor het maken

Museum Joure is een echt maakmuseum. Er zijn werkplaatsen van drukkers, koffiebranders, klokkenmakers, koperslagers, theepakkers en smeden. Wat ze verbindt is de passie voor het maken. Kom langs en bewonder die passie, de ambachtelijke techniek en de prachtige producten die dit oplevert.

drukkerij museum joure

Zetten en drukken

De Drukkerij laat de oude boekdruktechniek uit het begin van de twintigste eeuw zien met de degelpers, de regelzetmachine en andere fascinerende machines. Elke donderdag wordt er gewerkt in de drukkerij. Bezoekers mogen hun eigen boekenlegger drukken.

Klokkenmaker Freerk Pasveer Museum Joure

Klokkenmaker

Joure is van oudsher het centrum van de klokkenindustrie. Omstreeks 1850 was er een productie van 4.000 staartklokken per jaar. Museum Joure exposeert de grootste verzameling Friese klokken. In het Ambachtengebouw is de klokkenmakerij met winkel ingericht. In It Sael is de topcollectie Friese klokken te zien. Aan de Midstraat zijn nog steeds drie klokkenmakers actief die graag hun vakmanschap tonen.

Koperslager

De koperslagerij van Dijkstra uit Sneek is herplaatst in het Kadehuis. In de werkplaats is het hameren van de koperslager nog regelmatig te horen. Er is een expositie te zien van geschenken die met D.E punten gespaard werden, zoals koperen borstelhangers, lepeldozen, bloempotten, tabaksdozen en andere gebruiksvoorwerpen.

metaalwaren

Kopergieter

Het gieten van geelkoper is een typisch Jouster ambacht. In de Metaalwarenfabriek Keverling wordt stapsgewijs het productieproces van het geelgieten getoond. De unieke collectie gietmallen is te bewonderen en natuurlijk allerlei koperen eindproducten, zoals onderdelen voor de klokkenindustrie, de bouw en de scheepsbouw.

zilversmid

Zilversmid

Een goud- en zilversmidse met machines van de Leeuwarder Firma Attema is opgesteld in het Ambachtengebouw. Geregeld werkt hier de zilversmid. In de zilvervitrine liggen producten van de Jouster zilversmeden.

Douwe Egberts melangeur Sipke

Koffiebrander

Wekelijks brandt de koffiebrander bonen voor museumwinkel De Witte Os. Dit gebeurt in het Kadehuis. De geur van koffie verspreidt zich dan over de kade. In de zomermaanden en tijdens evenementen demonstreert de koffiebrander zijn vakmanschap aan het publiek.

Theepakker

In het Entreegebouw staat een ingenieuze theemachine uit 1956. De losse thee uit een silo wordt via de machine verpakt in kleine theezakjes. Het gehele proces is te volgen als onze theepakker dit demonstreert.