Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tryater met de voorstelling ‘Thúsfront’ in ‘t Haske te Joure

5 maart 2015 20:00

Tryater Thusfront fotograafTryntsje NautaMuseum Joure organiseert op donderdagavond 5 maart 2015 in Party- en Zalencentrum ’t Haske te Joure de voorstelling ‘Thúsfront’ door Tryater, aanvang 20.00 uur.
Zie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=LoudZqkk0qg

Thúsfront is een stuk over het loslaten van kinderen. Vader en moeder staan centraal

Drie jongens nemen afscheid van thuis, de ouders zwaaien de jonge beroepsmilitairen uit… Zo’n moment heeft invloed op de verhouding tussen ouders en kinderen. Als een kind bijvoorbeeld kiest voor een baan in het buitenland, is die verandering en daarmee ook de invloed op het gezin, groot, maar als een kind kiest voor een militair bestaan, heeft dat nog veel meer impact. En als het dan ook nog wordt uitgezonden naar een oorlogsgebied, dan staat het gezin op zijn kop. In veel sneller tempo dan gewoonlijk moeten ze elkaar loslaten. En altijd speelt die centrale vraag: waar is het goed voor en is het de moeite waard?

Thúsfront is een stuk over het loslaten van kinderen. Vader en moeder staan centraal. Wat gebeurt er met hen als een kind kiest voor een militaire carrière en als soldaat in een oorlogssituatie terecht komt? Hoe gaat de familie om met al die ongerustheid en onwetendheid, maar ook bewondering en trots? Als de soldaten weer thuiskomen blijkt dat ze te snel van een kind een volwassene zijn geworden. De jongens zijn mannen geworden, de meisjes vrouwen. Het kind mag dan weer thuis zijn, als vader en moeder ben je het kwijt. De invloed en het effect van die keuze op het leven, denken en doen van vaders en moeders, daar gaat Thúsfront over.

Schrijver Romke Toering heeft in de afgelopen jaren aan veel keukentafels gezeten om de verhalen van ouders te horen en op te tekenen. De keukentafel is de plaats waar veel familiezaken en onderwerpen worden besproken. Nu mag het publiek aanschuiven en de persoonlijke verhalen van ouders en kinderen van dichtbij meemaken. Thúsfront is in het vorige seizoen – als een theatrale lezing – gepresenteerd in de Sneak Previews. Dat riep veel warme reacties op, ook van mensen zonder kinderen als militair.

Regisseur Silvia Andringa: ‘Thúsfront vertelt de verhalen van gewone mensen, die in bijzondere omstandigheden terecht komen. Over ouders en kinderen die elkaar in korte tijd los moeten laten. Niet omdat ze eraan toe zijn, maar omdat de omstandigheden hen ertoe dwingen. Vader en moeder worden door volwassen kinderen voor het blok gezet. Kinderen worden door hun ouders geïdealiseerd of juist verstikt. En allemaal met de beste bedoelingen. Niemand bedoeld het verkeerd en toch doen ze elkaar pijn. Er is moed voor nodig om iemand los te laten en zijn eigen keuzes te laten maken. Dat gevecht raakt mij.’

Kaarten (€ 14,00/€ 12,50/€ 10,00 pp) zijn in de voorverkoop bij de VVV/ANWB Joure (0513 – 416030) en op de dag van de voorstelling aan de zaal verkrijgbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het:

Secretariaat Museum Joure
Joke Krul (ma, do en vr)
Postbus 75, 8500 AB Joure
T: 0513 410303 / 06 41220578
E: secretariaat@museumjoure.nl

Gegevens

Datum:
5 maart 2015
Tijd:
20:00