Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Reünie medewerkers Gestetner stencilmachines

9 juni 2017 13:00 - 16:30

De conciërge, de secretaris van de voetbalclub, kantoren en fabrieken, vroeger werkte iedereen met Gestetner stencilmachines. Overal in Nederland waren agentschappen en distributiekantoren. Veel van de oud-medewerkers hebben voor altijd hun hart verloren aan de stencilmachines. Voor hen organiseren verzamelaar Erwin Blok, oud-vertegenwoordiger van Gestetner Tijn van Beek en Museum Joure op 9 juni 2017 een reünie.

Het programma van de reünie
De reünie vindt plaats op 9 juni en duurt van 13.00 tot 16.30. Het programma start met een korte gezamenlijke bijeenkomst in de Doopsgezinde kerk in Joure. Daarna gaat het gezelschap naar Museum Joure, waar alle gelegenheid is om met elkaar bij te praten en om de tentoonstelling Gestetner stencilmachines, het facebook van vervlogen tijden te bekijken. Verzamelaar Erwin Blok is aanwezig om tekst en uitleg te geven. Uiteraard wordt voor koffie, thee met iets lekkers en een drankje en een hapje gezorgd. De kosten van deze middag zijn € 10,- per persoon. Opgave kan tot 2 juni via gestetnerreunie@gmail.com.

Tentoonstelling: Gestetner stencilmachines, het facebook van vervlogen tijden
De Hongaar David Gestetner was in 1881 de uitvinder van de stencilmachine. Een vondst, waarmee het voor iedereen mogelijk werd om snel en gemakkelijk prints te maken. David Gestetner stond aan de basis van de Gestetner-fabriek die in de 20e eeuw over heel de wereld stencilmachines leverde. Vooral in de jaren 1920 – 1960 floreerde het bedrijf. Van 13 mei tot 29 oktober 2017 zijn in Museum Joure de mooiste exemplaren te zien uit de geschiedenis van deze fabriek. Natuurlijk met de materialen die bij de techniek van het stencilen horen, zoals de overbekende mastervellen en correctielak. En met de mooiste verhalen, zoals over het verzet dat zijn krantjes op een stencilapparaat drukte. Ook is de stencilmachine aanwezig, waarop het CPN de pamfletten drukte.

Verzameling van stencilfanaat Erwin Blok
De stencilmachines in Museum Joure zijn onderdeel van de verzameling van Erwin Blok. Deze stencilfanaat verzamelt niet alleen Gestetner stencilmachines, maar restaureert ze ook èn werkt nog steeds met de machines. Met veel plezier experimenteert hij met de mogelijkheden van deze prachtige apparaten. Dat blijft niet onopgemerkt. Erwin Blok wordt inmiddels over de hele wereld gevraagd om workshops stencilen aan kunstenaars en grafici te geven.

Gegevens

Datum:
9 juni 2017
Tijd:
13:00 - 16:30