Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumentendag/weekend

9 september 2017 13:00 - 10 september 2017 17:00

Zaterdag 9 en zondag 10 september 2017

Open Monumentendag

thema: Boeren, burgers en buitenlui

In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Tot die tijd ben jij van harte welkom op de Open Monumentendag Specials die gedurende het hele jaar door heel Nederland worden georganiseerd.

Ontdek in Joure de oude woonkamers van Douwe Egberts 

Tijdens het Open Monumentenweekend op 9 en 10 september zijn in Joure de – normaal gesloten – oude woonkamers van de familie De Jong, oorspronkelijk de eigenaren van Douwe Egberts, voor publiek toegankelijk. Deze prachtige kamers aan de Midstraat (nr. 99) zijn onderdeel van Museum Joure en ademen de sfeer van het eind van de 19e eeuw. Beide dagen zijn de kamers (gratis) toegankelijk van 13 tot 17 uur. Het museum is tijdens deze dagen ook van 13 tot 17 uur geopend.

De landelijke organisatie van het Open Monumentenweekend heeft als thema ‘boeren, burgers en buitenlui’. Wat past daar nou mooier bij dan de geschiedenis van de gegoede burgerfamilie De Jong, de eigenaren van het concern Douwe Egberts. De kamers hebben prachtige schouwen, mooie plafondschilderingen en zijn ingericht met authentiek meubilair. Uiteraard is een rondleider aanwezig om tekst en uitleg te geven bij deze prachtige locatie, is er gezellige muziek, kun je het klassieke Friese kostuum bewonderen en geeft op zaterdag de koffiebranders demonstraties voor het pand aan de Midstraat. De kamers zijn gratis toegankelijk (via Midstraat 99).

Museum Joure bestaat naast de panden aan de Midstraat uit nog acht monumentale panden, waaronder de prachtige Metaalfabriek van Keverling. Op zaterdag en zondag is er bij de tijdelijke expositie een demonstratie op Gestetner stencilmachines. Tijdens het Open Monumentenweekend is het gehele museum toegankelijk voor de helft van de normale prijs, voor volwassenen € 3,25 i.p.v. € 6,50 en voor kinderen € 1,75 i.p.v. € 3,50. De entree is inclusief een kopje koffie of thee of een glas ranja!

Gegevens

Begin:
9 september 2017 13:00
Einde:
10 september 2017 17:00