Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Museumweek: Elke dag een rondleiding rond een ambacht

10 april 2018 14:00 - 15 april 2018 14:00

Vakmanschap is ons èchte goud! 

Van 10 tot 15 april vindt de Nationale Museumweek plaats met als thema ‘Ontdek samen ons èchte goud. Dichterbij dan je denkt!’ In Museum Joure is dat aanleiding om de schijnwerpers te richten op het vakmanschap van ambachtslieden. Hun kennis is van onschatbare waarde voor musea èn voor onze samenleving. Iedere dag is er om 14.00 een instaprondleiding rondom een ambacht, van koffie branden op dinsdag tot zilver smeden op zondag. Er worden speciale objecten uitgelicht, waar je anders gemakkelijk aan voorbij loopt.

 
Programma Museumweek
Van dinsdag 10 april t/m zaterdag 15 april is er iedere dag van 14.00 tot 15.00 uur een instaprondleiding rondom een ambacht dat met Museum Joure verbonden is. Voor de rondleiding hoef je je niet op te geven. Als je op tijd bent, kun je zo aanschuiven. Het thema van de rondleiding wisselt per dag:

  • 10 april: Douwe Egberts-dinsdag

Vandaag staan de koffiebranders centraal. Maak kennis met de verschillende zetmethodes, de wijze van verpakken èn de geschenkartikelen van Douwe Egberts

  • 11 april: Meubel-woensdag                                   

Maak kennis met de veranderingen in de inrichting in de afgelopen eeuw en de ontwerpen van de Jouster meubelfabrieken.

  • 12 april: Drukkers-donderdag                       

De drukkers van Museum Joure laten zien hoe de klassieke boekdrukkunst in zijn werk ging. Letters zetten, een proefdruk en dan het echte werk op de pers!

  • 13 april: Koper-vrijdag

Koper kun je op verschillende manieren bewerken, maak kennis met het ouderwetse koperslaan en het vakmanschap van de kopergieter.

  • 14 april: Klokken-zaterdag

Zeg je Joure, dan zeg je KLOKKEN! Ontdek de bijzondere weetjes achter dit ambacht en geniet van de grootste collectie Friese (staart)klokken ter wereld.

  • 15 april: Zilver-zondag

Op zondag met je met zilver-beslagen bijbel naar de kerk, dat was vroeger traditie. De zilversmid legt graag uit hoe het maken van dat ‘gebruikszilver’ in zijn werk ging.

De drukkers

De klokkenmaker

Koffiebrander Douwe Egberts

De koffiebrander

De zilversmid

De hele week kun je heerlijk schommelen op het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl en tijdens het weekend is er gezellige muziek van It Spul.

Speciale entreeprijs
Tijdens de Museumweek geldt een speciale entreeprijs. Bij toegang voor twee personen geldt 50% korting op het tweede kaartje. De rondleiding is gratis.

Gegevens

Begin:
10 april 2018 14:00
Einde:
15 april 2018 14:00