Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Meeting Douwe Egberts-meisjes

7 oktober 2016 10:00 - 17:00

Bent u één van de ‘Douwe Egberts-meisjes’? En ging u vroeger ook met de personeelsbus naar de fabriek? Dan nodigen we u van harte uit voor een speciale ‘meeting’ in Museum Joure, bedoeld voor de DE-meisjes en iedereen die met hen gewerkt heeft. Daarvoor kunt u zich opgeven bij Museum Joure, info@museuTheezakjesmachine Constanta IMG_2776mjoure.nl of 0513-412283 (telefonisch is aanmelding alleen mogelijk op dinsdag t/m vrijdag).

In de jaren 50, 60 en 70 groeide de Douwe Egbertsfabriek in Joure als kool. Er werden nieuwe machines geïntroduceerd, waardoor de productie een stuk hoger kwam te liggen. Al die machinaal gemaakte theezakjes, koffie en shag moesten ingepakt worden. Voor dat werk nam Douwe Egberts vaak jonge vrouwen aan: de ‘Douwe Egberts-meisjes’. Ze kwamen uit de wijde omgeving en werden door bussen van Douwe Egberts naar het werk gebracht. Later gingen ook mannen met de bussen naar het werk. Een bijzonder stukje geschiedenis, waar wel allerlei verhalen over de ronde doen, maar die nooit goed is opgetekend. Daarmee wil Museum Joure met deze meeting een begin maken.

Meeting: elkaar ontmoeten en verhalen over vroeger vertellen

Museum Joure roept alle meisjes en mannen die vroeger met de bus naar Douwe Egberts gingen en iedereen die met hen gewerkt hebben (bv. chauffeurs, ‘gewone’ werknemers uit die tijd, e.d.), op om naar de meeting te komen. Er is alle gelegenheid om met elkaar bij te praten en herinneringen van vroeger op te halen. Een gezellige reünie dus! Museum Joure wil graag meer informatie over deze tijd verzamelen en vraagt de bezoekers om oude foto’s over deze tijd mee te nemen. Ook legt Museum Joure tijdens deze meeting verhalen van ‘Douwe Egberts-meisjes’ vast.

De deelneemsters/deelnemers kunnen ook Museum Joure bezoeken en daar de grote Douwe Egberts-collectie bewonderen. Uiteraard is de entree voor hen en voor een eventuele begeleider gratis. Er is koffie, thee en iets lekkers. Lunchen kan ook, daar wordt een bijdrage van € 10,- per persoon voor gerekend.

Als de interesse voor de meeting heel groot is, kan het noodzakelijk zijn om met verschillende starttijden te werken. U krijgt daar dan bericht over.

Douwe Egberts-weekend als onderdeel van NIEUW!

De meeting van de DE-meisjes en een aansluitend themaweekend over Douwe Egberts op 8 en 9 oktober is onderdeel van het project NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap. In de gelijknamige tentoonstelling zie je hoe het Jouster bedrijfsleven zich de afgelopen eeuwen heeft vernieuwd. Dat geldt ook zeker voor Douwe Egberts. Het verhaal van de Douwe Egberts-meisjes is een mooie episode in de ontwikkeling van de bedrijvigheid.

Gegevens

Datum:
7 oktober 2016
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Museum Joure
Geelgietersstraat 1-11
Joure, 8501 CA Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0513-412283
Bekijk de site van Locatie