Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Warber Libben’ over Fokje Pasma

14 april 14:00 - 15:00

Op zondag 14 april (14.00 uur) vertelt Bertus Mulder, auteur en voormalig gedeputeerde, het bijzondere verhaal van Fokje Pasma: boerin, vroedvrouw en muze van Pieter Jelles Troelstra. Over beide schreef hij een boek. In 2020 hield Mulder in Museum Joure een eerste lezing over de jonge doopsgezinde boerendochter Fokje Pasma. In deze tweede lezing gaat het over haar verdere leven. Een bewogen leven.

Tickets voor de lezing bestel je onderaan deze pagina

Fokjes vader en moeder hadden een boerderij aan het Binnenpaad in Westermeer, nu Haskerhorne. Toen haar ouders verhuisden, boerde ze verder met haar broer. In Westermeer komt ze de jonge dichter Piter Jelles Troelstra tegen en krijgt verkering met hem. Maar de familie Troelstra ligt dwars. Piter Jelles schreef prachtige gedichten over ‘zijn’ Fokje; hij wil haar niet kwijt. Mulder bundelde deze in Fersen foar Fokje. Het jonge stel maakt de afspraak om elkaar een jaar niet te zien, om het daarna op te nemen tegen de familie, maar de verkering raakt uit. Fokje trouwt onverhoopt met vervener Hendrik van Dam en krijgt in drie jaar drie kinderen.

Maar dan gaat het helemaal mis. En daar stopte Bertus Mulder zijn eerste lezing in 2020.

Komende lezing: ‘Warber Libben’
De komende lezing staat in het teken van het verdere ‘warber libben’ van Fokje: ze wordt vroedvrouw, komt Piter Jelles opnieuw tegen, strijdt voor een fatsoenlijke salaris en richt aan het begin van de Eerste Wereldoorlog het ‘Moederhuis’ op. In 1930 gaat Fokje met pensioen. Ze verhuist met haar (nieuwe) man naar Den Haag, waar twee van hun kinderen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten ze weg vanwege de aanleg van de Atlantic Wall en gaan ze bij hun dochter en schoonzoon in Ede wonen. Maar haar schoonzoon is daar burgemeester voor de NSB en wordt in 1945 gearresteerd. Dan begint Fokje’s laatste grote strijd…

Tickets
De lezing wordt georganiseerd door Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân. Bestel hieronder je tickets, exclusief of inclusief museumentree (7 euro korting). Een ticket aan de deur kopen kan ook, maar let wel: vol = vol.

Tickets Lezing 'Warber Libben' door Bertus Mulder | 14 april 2024

  • Prijs: 7,00 €
  • Prijs: 10,00 €
  • 0,00 €

  • Betaal eenvoudig met iDEAL. Na betaling ontvang je een e-mail, dit is je toegangsbewijs. Printen is niet nodig.

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
14:00 - 15:00