Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over Amerikaanse boerderijen in Fryslân

8 november 2022 15:30 - 17:00

Op dinsdag 8 november om 15.30 uur geeft drs. Jacob van der Vaart een lezing over de Amerikaanse boerderijen in Fryslân. Hij schreef hier samen met Hans de Haan een boek over, dit verscheen vorig jaar oktober. De lezing start om 15.30 in It Kofjelokaal van Museum Joure, Midstraat 99.

Kaarten (€ 4,-) koop je onderaan deze pagina of – bij voldoende plaats – aan de balie. De lezing wordt georganiseerd door Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân.

Nog zo’n vijftien Amerikaanse boerderijen over
In Fryslân zijn nog een stuk of vijftien Amerikaanse boerderijen. In 1923 werd in Scharsterbrug de eerste in Friesland gebouwd. Boerenzoon Lammert Simons Brouwers uit Minnertsga ging naar Amerika en ontdekte daar dit type boerderij. Ze hadden meer licht en ruimte voor de koeien, betere hygiëne, elke koe had daar haar eigen waterbak en er was veel aandacht voor klimaatbeheersing en ventilatie.

Jarenlang onderzoek
Met dit boek willen De Haan en Van der Vaart meer bekendheid geven aan dit type boerderij. Zij deden jarenlang onderzoek. Veel van deze boerderijen zijn inmiddels gesloopt. Het model werd door de landbouwmechanisatie al snel achterhaald en er kwamen ligboxstallen bij de boerderijen.

Op een aantal boerderijen wordt nog geboerd, zoals in Scharsterbrug. Melkveehouder en eigenaar van de Amerikaanse boerderij in Scharsterbrug, Sido van der Werf, moest wel een nieuwe stal bij zijn bedrijf bouwen, omdat de koeien groter werden. Maar nog altijd is zijn mening dat de Amerikaanse stal een hele verbetering was ten opzichte van de Friese stal.

Gegevens

Datum:
8 november 2022
Tijd:
15:30 - 17:00

Locatie

It Kofjelokaal van Museum Joure
Midstraat 99
Joure, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân
Bekijk de site van Organisator