14 mei, lezing in Museum Joure
Frank Terpstra vertelt over de Friese veenpolders en neemt u mee naar de Grevensmolen!
Op 14 mei om 15.00 geeft Frank Terpstra een lezing in Museum Joure. Tijdens de lezing vertelt Frank Terpstra u alles over de Friese veenpolders en de veenpoldermolens. Samen met Job Koehoorn neemt hij u mee naar het belangrijkste overblijfsel in de buurt van Joure, namelijk de Grevensmolen in Vegelinsoord. De lezing wordt georganiseerd door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân, onderdeel van Museum Joure.
Praktische informatie
De lezing bestaat uit drie onderdelen. Als eerst vertelt Frank Terpstra over de veenpolders, maar bespreekt hij de prikkelende vraag: wat is een monument? Als laatste komt het werk van de vrijwillig molenaar aan bod. Dit ambacht is sinds 2017 opgenomen op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. Na de lezing kunt u de Grevensmolen in Vegelinsoord bezoeken. Job Koehoorn en Frank Terpstra leiden u rond door de molen.
De lezing start om 15.00 en duurt tot ongeveer 15:45. Daarna kunt u met eigen auto (of samen met andere bezoekers) naar de molen rijden. De molen is goed bereikbaar per auto. Het bezoek in Vegelinsoord duurt tot ongeveer 17:00. De entree voor de lezing is € 7,50, inclusief een kopje koffie/thee èn toegang tot het museum.
De geschiedenis van de Friese veenpolders en veenpoldermolens
Door eeuwenlange turfwinning veranderde in het verleden langzaam maar zeker een groot deel van Friesland in uitdijende wateroppervlakten en voor de landbouw onbruikbare gronden. In de 19e eeuw zijn de Friese veenpolders opgericht om deze problemen op te lossen. Voor Friese begrippen waren dit grote polders met een behoorlijk professionele organisatievorm. De meeste veenpolders lieten meerdere molens en/of gemalen bouwen, waarmee natte gebieden omgevormd werden in bruikbare landbouwgrond. Er is een specifiek molentype ontstaan, dat we nu aanduiden als Friese veenpoldermolen. Belangrijkste kenmerk is de molenaarswoning in de molen.
Noot voor de redactie: (niet voor publicatie). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Staal (06-40251773). Bijgevoegde foto is rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf.