Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing & bezoek expositie wensbrieven ‘De meester van de pauw’

14 januari 14:00 - 15:30

wensbrief-2

Op 14 januari om 14.00 uur organiseert Museum Joure een speciale activiteit rondom de onlangs geopende kleine expositie van Jouster wensbrieven: ‘De meester van de pauw’. Museum Joure bezit vier 19de-eeuwse wensbrieven, door schoolgaande kinderen geschreven gelukwensen voor hun ouders. Marja van Tilburg, historica en vrijwilliger bij Museum Joure, deed onderzoek naar deze wensbrieven, publiceerde hierover in historisch tijdschrift Fryslân en vertelt hier op zondag 14 januari over. Ze start met een lezing en neemt je daarna mee naar de expositie om alle details ‘in het echt’ te laten zien.

Deelname is gratis op vertoon van een museumkaartje (€ 10,50 voor volwassenen, incl. een kopje koffie/thee). Er kan niet gereserveerd worden, wees dus op tijd want vol=vol.

Wensbrieven met veel overeenkomsten
Alle vier de wensbrieven hebben een rijkversierde aanhef, een opvallende eerste letter, sierlijke spiralen en in het midden een gedicht. Behalve de overeenkomsten in bladspiegel en decoratie delen de Jouster wensbrieven nog een stijlfiguur: een pauw die steeds op dezelfde manier wordt getekend. De fraaie wensbrieven maken nieuwsgierig wat de achtergrond hiervan is. Dat de sociale afkomst van de briefschrijvers varieert van de zoon van een boerenknecht tot jongens uit de invloedrijke familie Keverling, maken de brieven extra intrigerend.

Artikel en tentoonstelling (verlengd!)
Marja van Tilburg onderzocht de geschiedenis van de wensbrieven en legde haar bevindingen vast in een artikel voor het historisch blad Fryslân. Het blad is op 29 november verschenen en te koop in de boekhandel. De brieven en het artikel zijn tot en met 25 februari 2024 te zien in een mooie, kleine tentoonstelling in Museum Joure.

Gegevens

Datum:
14 januari
Tijd:
14:00 - 15:30