Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kopergietersweekend / Open Monumentenweekend

10 september 2016 11:00 - 11 september 2016 17:00

Museum Joure giet weer koper! Oude tijden van de firma Keverling herleven tijdens Open Monumenten-weekend

Tijdens het Open Monumentenweekend op 10 en 11 september heeft Musgieten vd Kleij perseum Joure wel een heel bijzonder programma. Beide dagen staan in het kader van de geschiedenis van de geelgieterij (kopergieterij) van de firma Keverling. Demonstraties van een echte kopergieter doen denken aan de glorietijden van dit bedrijf dat gevestigd was in één van de mooiste panden van Joure. De prachtige oude metaalwarenfabriek maakt nu deel uit van Museum Joure.

Open Monumentendag: iconen en symbolen

De landelijke organisatie van de Open Monumentendag/-weekend heeft als thema ‘Iconen en symbolen’. Wat past daar nou mooier bij dan de geschiedenis van geelgieter (kopergieter) Keverling! Het prachtige fabriekspand van Keverling is zelf een icoon van Joure. Hier werden vroeger scheepsbeslag, bouwbeslag (bv. deurkrukken) gegoten en ornamenten voor de klokkenindustrie. Van Vadertje Tijd tot de Atlasfiguur!

Programma Open Monumentenweekend Museum Joure

Tijdens het weekend van 10 en 11 september komt de geschiedenis van de firma Keverling weer tot leven. Beide dagen staan de rondleiders van Museum Joure klaar om u te vertellen over dit bijzondere bedrijf, de verwevenheid met de andere Jouster ondernemers (zoals Douwe Egberts en de klokkenindustrie) en over de bijzondere klokornamenten die hier gegoten werden. Klapstuk van het weekend zijn de demonstraties geelgieten. Ieder uur wordt een object gegoten. Tussendoor is te  zien hoe vroeger en nu mallen werden gemaakt. Daarnaast is er iedere dag om 15.30 een concert door de Jouster fanfare, natuurlijk op koperen instrumenten. Ook voor de kinderen is er iets leuks te doen, zij kunnen experimenteren met gipsgieten.

Speciale uitnodiging

Museum Joure wil graag in contact komen met mensen die zich nog goed kunnen herinneren hoe het er vroeger bij de geelgieterij van Keverling aan toe ging. We roepen daarom (oud)omwonenden en mensen die vroeger bestellingen deden bij Keverling op om tijdens dit weekend naar het museum te komen. We leggen uw verhalen graag vast!

Praktische info

Tijdens het Open Monumentenweekend is het museum op zaterdag en zondag geopend van 11 tot 17 uur. Het museum is tegen gereduceerd tarief toegankelijk. Entreekaartjes zijn de helft van de normale prijs, voor volwassenen € 3,25 i.p.v. € 6,50 en voor kinderen € 1,75 i.p.v. € 3,50. De entree is inclusief een kopje koffie of thee of een glas ranja!

Gegevens

Begin:
10 september 2016 11:00
Einde:
11 september 2016 17:00

Locatie

Museum Joure
Geelgietersstraat 1-11
Joure, 8501 CA Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0513-412283
Bekijk de site van Locatie