Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het leven van beurtschip ‘Vlecke Joure’ (100 jaar!)

8 oktober 2023 14:30 - 16:00

Beurtschip vlecke joure Hielkje

Het is 100 jaar geleden dat de Jouster ondernemer, Wieger de Vries, opdracht gaf een beurtscheepje te bouwen, in Leeuwarden. Dat werd de ‘Vlecke Joure’. De onderneming bestaat nog steeds in Joure als Transportbedrijf De Vries. De huidige eigenaar van het scheepje, Maarten Vinkenborg, kocht het scheepje in 2003 in Den Oever. Na jaren skûtsjesilen ging hij op zoek naar een Frysk scheepje van een skûtsje-werf, en hij vond het! 

Beurtvaart vanuit Joure
Op zondag 8 oktober om 14.30 uur vertelt Maarten in Museum Joure (It Kofjelokaal) verhalen over het leven van zijn schip, dat nu ‘Hielkje’ heet. Het zal gaan over de gemotoriseerde beurtvaart vanuit Joure, en het verdwijnen ervan. Het schip kwam als zoveel beurtscheepjes in de visserij terecht, en nu is het een pleziervaartuig dat behoort tot het Nederlands Varend Erfgoed. Wat heeft het schip allemaal beleefd en wat was er nodig om het te maken tot wat het nu is?

Schip open voor bezoek
Na het geïllustreerde verhaal is het schip open voor bezoek. Het zal afgemeerd liggen bij de Tolhuisbrug. Wolkom!

Histoarysk wurkferban Skasterlân organiseert de lezing. Tickets bestel je hieronder en kosten € 6,00 (incl. kopje koffie of thee), Museumkaart ook geldig.

Gegevens

Datum:
8 oktober 2023
Tijd:
14:30 - 16:00