Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie wensbrieven ‘De meester van de pauw’

1 december 2023 10:00 - 25 februari 2024 17:00

MJ Wensbrief PS Keverling 1846

Wensbrieven van negentiende-eeuwse Jouster jongelui

Museum Joure bezit vier 19de-eeuwse wensbrieven, door schoolgaande kinderen geschreven gelukwensen voor ouders. De brieven zijn geschreven bij bijzondere gelegenheden, zoals kerst en pasen. Marja van Tilburg, historica en vrijwilliger bij Museum Joure, deed onderzoek naar deze wensbrieven. Een artikel van haar hand is inmiddels verschenen in historisch tijdschrift Fryslân. In Museum Joure zijn de wensbrieven tot en met 25 februari te zien in een fraaie, kleine tentoonstelling.

Wensbrieven met veel overeenkomsten
Alle vier de wensbrieven hebben een rijk versierde aanhef, een opvallende eerste letter, sierlijke spiralen en in het midden een gedicht. Behalve de overeenkomsten in bladspiegel en decoratie delen de Jouster wensbrieven nog een stijlfiguur: een pauw die steeds op dezelfde manier wordt getekend. De fraaie wensbrieven maken nieuwsgierig wat de achtergrond hiervan was. Dat de sociale afkomst van de briefschrijvers varieert van de zoon van een boerenknecht tot jongens uit de invloedrijke familie Keverling, maken de brieven extra intrigerend.

Artikel en tentoonstelling
Marja van Tilburg onderzocht de geschiedenis van de wensbrieven en legde haar bevindingen vast in een artikel voor het historisch blad Fryslân. Het blad is op 29 november verschenen en te koop in de boekhandel. De brieven en het artikel zijn tot en met 25 februari 2024 te zien in een mooie, kleine tentoonstelling in Museum Joure.

Gegevens

Begin:
1 december 2023 10:00
Einde:
25 februari 17:00