Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Demonstraties ambachtelijk vakmanschap

28 juli 2016 13:30 - 16:30

Beleef de passie van de ambachtsman!
Ruik de geur van inkt en vers gebrande koffie. Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine. En laat je kinderen een theezakje maken, koffiebonen malen en heerlijk schommelen. Elke donderdag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur.

Iedere donderdag echte vakmannen aan het werk!
Op 7, 14, 21 en 28 juli en op 4, 11, 18 en 25 augustus staan in Museum Joure de ambachtslieden paraat om u het oude vak te laten zien.

  • Het is altijd weer een lust voor het oog om te zien hoe de theepakker er voor zorgt dat de theepakjesmachine draait. Alle raderen grijpen in elkaar om een theezakje met nietje en touwtje te maken.
  • In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger.
  • De klokkenmaker draait achter zijn authentieke houten draaibank de pilaartjes voor de klokken.
  • Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra.
  • Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander uit.
  • Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt. In Museum Joure ervaren bezoekers de passie en het enthousiasme van vakmensen.

Voor de demonstratiedagen betaalt u geen toeslag, maar de gewone entreeprijs van het museum (€ 6,50 voor volwassenen, incl. een kopje koffie of thee).

(Niet elke ambachtsman is iedere donderdagmiddag aanwezig, wilt u precies weten wie er is, informeer dan even)

Gegevens

Datum:
28 juli 2016
Tijd:
13:30 - 16:30